Veel voorbeelden geven en functies van instanties toelichten, maar bovenal: heel veel schrijven. Zo zag het examen maatschappijwetenschappen eruit voor de ruim 6.000 havisten die het donderdagochtend maakten.

Havist Maud Peek vond het examen vooral veel werk. "Door de grote hoeveelheid stof wist ik niet precies wat ik moest leren. De onderwerpen zijn elk jaar hetzelfde, maar de vragen kunnen werkelijk overal over gaan."

Volgens Maud bestond het examen vooral uit inzichtvragen. "Je moest heel veel verbindingen leggen of uitleg geven."

Daar is scholier Jaël Niesink het niet mee eens. "Opvallend vond ik dat het examen niet veel diepgang had. Je moest vooral veel functies en rijtjes leren, waar dan weer letterlijk naar gevraagd werd." Wat Jaël vooral miste, waren de maatschappelijke vraagstukken. "Die kon ik niet ontdekken in het examen."

Nakijken

Maar waar de scholieren nog het meeste moeite mee hebben, is dat het zo lastig is om dit examen na te kijken. "Ik heb het gevoel dat het wel goed ging, maar ik heb negen kantjes volgeschreven met uitgebreide antwoorden. Dus eigenlijk heb ik geen idee wat de docent precies goed gaat rekenen."

Volgens Docent Anke Kuiper van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk was het 'geen opvallend examen'. "Er zaten veel zaken in die niet afwijken van voorgaande jaren."

Toch zaten er wel een paar lastige vragen bij die om een gedetailleerd antwoord vroegen. "Zoals bij opgave 4 over de taak van de officier van justitie tijdens de hoorzitting. Voor zo'n vraag moet je inzicht hebben. Als je het niet begrijpt, wordt het lastig om het gericht te beantwoorden." Maar verder had het examen niet heel veel diepgang, aldus de docent. 

Omstreeks 13:00 waren er bij het LAKS nog geen noemenswaardige klachten binnengekomen over dit examen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto