Donderdagochtend zwoegden bijna 9.000 vmbo'ers op het eindexamen maatschappijleer 2. Van de leerlingen werd veel algemene kennis verwacht.

De meeste leerlingen vonden dat wel oké. "In het examen zaten veel weggevertjes", vindt Danice Huigens. "Het ging beter dan ik had verwacht. Als je het nieuws een beetje had bijgehouden, waren veel vragen makkelijk te beantwoorden."

Dat was niet voor iedereen een pluspunt. Pieter Jongsma vond het best ingewikkeld. "Ik vond het moeilijker dan de schoolexamens."

Er kwam best veel nieuwe stof in voor die ik niet had zien aankomen", vertelt hij. "Ze vroegen bijvoorbeeld kenmerken van de rechts-extremistische stroming. Dat hoefden we niet te leren geloof ik. Ook de open vragen en het citeren vond ik lastig."

Tevreden

Laura Reumkes is tevreden over het examen. "Ik vond het niet heel moeilijk. Het sloot goed aan op de stof die we geleerd hadden. Ik heb veel oefenexamens gemaakt en daardoor was ik goed voorbereid. Ook mijn klasgenootjes vonden het een prima examen."

Docent Gijs Bos van het Rembrandt College in Veenendaal is erg te spreken over het examen. "Ik vind dat het examen erg goed aansluit op de stof die we behandeld hebben in de klas", vertelt hij.

"Ik denk dat het niveau goed was en de leerlingen zeiden zelf ook dat het prima ging. En de lastige begrippen kunnen ze natuurlijk ook vaak opzoeken in het woordenboek, dat leer ik ze zoveel mogelijk aan. Alleen de vraag over dreigtweets en of die wel of niet tijdsgebonden zijn vond ik een beetje vaag."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn om 14:30 ongeveer 200 klachten binnen. 

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto