Ruim 17.000 vmbo-tl'ers en kb'ers gingen woensdagmiddag aan de slag met het examen aardrijkskunde. Dat was goed op niveau, al zat er wel een vraag in die het examen heel makkelijk maakte.

Scholier Joran-Lars Busscher vond het examen "best te doen". Wel klaagt hij over de grote hoeveelheid schrijfwerk, omdat examenkandidaten bij veel vragen een hoop moesten uitleggen. Toch sloot de toets volgens hem goed aan op de leerstof.

Volgens vmbo-tl'er Demi Hoogendoorn was het een examen waarbij je vooral veel algemene kennis nodig had. "Ik had niet het idee dat alles over de stof ging. Bij vraag 31 over krimp- en groeigebieden in Nederland herkende ik eigenlijk niets. Dat hebben we volgens mij helemaal niet behandeld."

Makkelijk punten verdienen

Opvallend was vraag 41 over de topografie van China. Uit bron 27 over de bevolkingsdichtheid van China, die bij een eerder vraag hoorde, kon je namelijk letterlijk het antwoord op vraag 41 halen.

Vmbo'er Tim van den Bosch vond dat vooral heel raar: "Zulke vragen maken het examen wel heel makkelijk. Als je gewoon slim nadenkt en de andere bron terugzoekt, heb je die vraag sowieso al goed. Misschien dat Cito een foutje heeft gemaakt?" Volgens Tim was het in ieder geval makkelijk punten verdienen. Het Cito was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Hoger niveau

Docent Kunal Ruitenburg van RSG Wiringherlant in Wieringerwerf is positief over het examen. Al vindt hij dat het op hoger niveau is dan voorgaande jaren. "Je merkt gewoon dat er wat meer van de leerlingen verwacht wordt, maar het past goed bij wat er in de les behandeld is." Ook zijn leerlingen waren niet al te ontevreden over het examen.

Omstreeks 17.00 uur waren er bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS een kleine 500 klachten binnen.  

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden