In totaal hebben bijna 55.000 havisten woensdag hun examen wiskunde gemaakt. Beide varianten stonden op het programma. Het niveau van de vragen bleek nogal wisselend.

Wiskunde A-kandidaat Pim Roest vond het examen niet makkelijk. "Klasgenoten die naar buiten kwamen vonden het bijna allemaal een eitje, maar ik niet." De eerste vraag was al lastig, vertelt hij. "Toen sloeg ik even dicht. Ik zat helemaal verkeerd na te denken."

Er zaten naast hele moeilijke ook erg makkelijke vragen in het examen, vond Pim. "Al met al denk ik toch wel dat ik een voldoende gehaald heb." 

Helga den Otter had weinig problemen. "Wiskunde is één van mijn makkelijkere vakken, en het examen leek redelijk op de oefenexamens." De laatste jaren zit er bijna altijd een opdracht in die over school gaat, vertelt ze. "Dit keer ging er een vraag over de profielwerkstukpresentatie." 

Meetkunde

Marit Wolff doet wiskunde B, en was ruim een uur voor tijd al klaar. "Het ging prima. Maar ik ben ook goed in wiskunde. Het enige wat ik moeilijker vind is meetkunde, maar daar ging maar één opdracht over. Veel klasgenoten vonden het wel pittig, die waren wel tot het eind van de zitting bezig." Marit heeft haar antwoorden op een extra vel geschreven en haar eigen examen inmiddels al nagekeken. "Ik heb een paar slordigheidsfoutjes gemaakt, maar verder is het goed gegaan."

Loïs van der Spoel had juist al haar tijd nodig. "Het was moeilijk, zoals altijd. Ik zag dan ook veel gefrustreerde blikken om me heen." Ter voorbereiding heeft Loïs oefenexamens gemaakt, en uitlegvideo's van docenten bekeken. Dat heeft gewerkt: "Ik heb waarschijnlijk rond de zes gehaald, als ik het antwoordmodel zie." 

Facebook

Wiskundedocent Hester Verpaalen vond dat het wiskunde A-examen iets lastiger was dan in voorgaande jaren. "Je moest net iets meer nadenken om tot een antwoord te komen. Wel vond ik de teksten leuk!" 

Dat vond ook Hester Vogels. "De onderwerpen waren vaak interessant voor leerlingen. Zo ging er een tekst over de expontentiële groei van Facebook." Ook zij vond het niveau van de vragen nogal verschillen. "Het begin was bijvoorbeeld erg moeilijk, met een ingewikkelde tekst over aardappelteelt. Zoiets is vooral voor leerlingen met dyslexie erg lastig. Andere vragen waren dan weer heel goed te doen."

Extremen

Marcel Eggen, docent wiskunde B, verbaasde zich over het kleine aandeel van meetkunde in het examen. "Ruimtelijke meetkunde gaat vanaf volgend jaar geleidelijk verdwijnen uit het programma voor de havo. Het leek wel alsof dit examen daar al rekening mee hield." Ook het wiskunde B examen was wisselend van niveau, volgens Eggen. "Je kunt wel zeggen dat het een examen van extremen was. Ik verwacht dus dat de weegfactor gewoon 1 wordt." 

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) heeft om 19:00 over wiskunde A bijna 3.500 klachten gekregen, tegenover ongeveer 750 over wiskunde B. Er hebben ook veel meer havisten examen gedaan in wiskunde A: 39.837 tegenover 14.758.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto