20.657 vwo-leerlingen gingen woensdagochtend aan de slag met Duitse leesteksten. Het examen bevatte enkele moeilijke teksten, maar was "goed te doen", hoewel het woordenboek veelvoudig gebruikt werd. 

Vwo-leerling Laura Hartog was vooral veel aan het twijfelen. "Bij sommige vragen vond ik het heel lastig om te bepalen wat er van me verwacht werd." Soms lag het volgens haar echter iets te veel voor de hand. "Bij één tekst moest je veel woorden invullen en eigenlijk paste er maar eentje." 

Het ging heel goed", zegt vwo-scholier Oscar Pater. "Er zat een tekst in over een boek dat ik gelezen heb. Die was erg makkelijk in te vullen." De tekst over feminisme vond hij daarentegen lastig. "Ik begreep er helemaal niets van. Er zaten veel woorden in die ik niet kende en die heb ik moeten opzoeken. Erg vervelend, want je raakt er veel tijd mee kwijt. Ik had mijn tijd dan ook hard nodig."

Google

Daar is Samantha Lodovica het mee eens. "In de tekst over Google, die ik overigens heel moeilijk vond, zaten heel veel woorden die niet in het woordenboek stonden!" Samantha zag veel klasgenoten om haar heen die steeds met hun neus in het woordenboek zaten. "En verder was het examen eerder lang dan moeilijk. Behalve de vragen waar je iets moet relativeren of concluderen: daar ben ik niet zo goed in."

Docent Duits Jos Gulpen van het Mondriaan College in Oss vond het een prima examen. Volgens hem waren er geen gekke verschillen met voorgaande jaren te bespeuren. "Er was een goede afwisseling tussen korte en lange teksten en de thema's waren interessant voor alle vwo-leerlingen, ongeacht het profiel. Ook leuk: er zaten wat actuele onderwerpen tussen, zoals doping en privacy op het internet."

Opvallend was dat het laatstgenoemde onderwerp een groot aandeel had in het examen: maar liefst 9 van de 43 vragen gingen over deze tekst. 

Het LAKS heeft om 15:00 1.450 klachten over Duits binnengekregen. In totaal doen iets meer dan de helft van alle vwo'ers examen in Duits.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto