Woensdag hebben 4.444 havisten het examen tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving) gemaakt. Van de voorbereiding werd niet veel gevraagd: de leerlingen moesten vooral hun inzicht toepassen. 

Lieke Verrips vond het een relatief leuk examen. "Het viel me mee. Ik had niet super goed geleerd, maar het examen bestond voor een groot deel uit inzichtvragen, waarin je vooral goed moet formuleren wat je bedoelt. Dat kan ik wel."

Bovendien zaten er interessante thema's in het examen. "Eén ervan ging over 'krachtige vrouwen', dat vond ik interessant. Sowieso leer je eigenlijk best veel van dit examen, want je krijg nieuwe kunstwerken te zien, en je moet vanalles toepassen."

Picasso

Scholier Henrike van Hengel vond het examen lang. "Het was vooral inzicht, dus je kon er niet echt voor leren." Toch was het ook niet makkelijk. "Je weet bij dit soort examens nooit precies wat voor antwoord je nou moet geven."

Ook Elize Juffer zat krap in de tijd. "Het was niet enorm lastig, maar wel lang. En de vraag over Picasso aan het eind vond ik maar vaag."

Klachten

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) laat weten dat er vooral klachten zijn binnengekomen over de voorbereiding op het tehatex examen. "De syllabus was te beknopt, vonden leerlingen," vertelt Klachtencoördinator Benedicta Badu. "De voorbereiding in de les sloot dus niet echt aan op het examen."

Peter Ong, docent tehatex aan het Montaigne Lyceum in Den Haag, snapt die klachten. "Het thema van dit jaar was 'strijd', en dat werd heel breed getrokken door het CITO. Zo was er ook een onderdeel over emancipatie als 'strijd'. Vorig jaar was het thema bijvoorbeeld 'natuur', en daar kun je als docent makkelijker een richting aan geven in de voorbereiding van je leerlingen."

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto