Dinsdagmiddag maakten 20.699 scholieren het vwo-examen economie en daar bleken ze achteraf nogal verdeeld over.

De één vond het aan de lange kant, de ander was heel vroeg klaar. De één vond het heel moeilijk, de ander heel makkelijk. Wat vooral opviel was de afwezigheid van rekenvragen.

"Het ging heel erg goed," vertelt examenkandidaat Bas van Hoeven. "Het viel gewoon reuze mee. Ik ben normaal al vrij snel, maar nu was ik een uur voor het einde al klaar."

De klasgenoten die met hem vroeg klaar waren, waren ook overwegend positief. "Maar ja, vaak doe je ook wel langer over een examen als je het moeilijk vindt."

Rekenen

Ook bij scholier Tom van den Berg ging het examen goed. "Ik vond het wel pittiger dan ik had verwacht. Ik heb ook tot het einde in de examenzaal gezeten, maar naar verwachting ging het gewoon goed."

Hij heeft in ieder geval niet tot het einde van het examen zitten rekenen. "Het viel me op dat er niet werd gevraagd naar wisselkoersen en elasticiteit. Wel waren er veel theorievragen."

Scholiere Fabiënne van den Akker zat niet met opperste focus in de examenzaal. "Ik had 's morgens al Grieks gemaakt en heb daarom mijn concentratie niet volledig aan economie gewijd." Haar klasgenoten waren nogal verdeeld over het examen. "Sommige vonden het veel te lang, andere aan de korte kant. Ook qua moeilijkheid vindt iedereen wat anders."

Wat dat betreft staat kandidate Elianne van Elderen erg neutraal tegenover dit examen. "Het was niet moeilijk en niet makkelijk, niet lang en niet kort. Gewoon een normaal examen."

Toepassen

Docent Frank Bosma van het Alberdingk Thijm College in Hilversum vond het examen daarentegen niet zo makkelijk. "Het was vrij pittig. De stof moest worden toegepast op een compleet nieuwe manier die nog niet eerder was behandeld, dat is best lastig. Het was in ieder geval veel moeilijker dan het havo-examen."

Ook hem viel het op dat het aantal rekenvragen aan de lage kant was." Van de 26 vragen hoefde je er maar bij 3 te rekenen. Dat is wel fijn voor mensen die niet zo goed zijn in rekenen."

Schijnbaar vonden veel scholieren het weinige rekenen geen probleem. Twee uur na het examen waren er namelijk nog maar zo'n 1.100 klachten binnengekomen. "Het is niet zo dat er heel veel klachten over een specifiek aspect van het examen gaan," vertelt coördinator van de Eindexamenklachtenlijn Benedicta Badu. 

Op donderdag heeft het LAKS bekendgemaakt dat bij vraag 1 van het examen iedereen de volle twee punten krijgt. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto