Voor ruim 57.000 havisten was het dinsdagmiddag tijd voor het examen Engels. Veel scholieren hadden het examen snel af. 

Zoals altijd bevatte het examen lange teksten, maar toch stroomde Twitter al na anderhalf uur vol met tweets van scholieren die het examen makkelijk vonden.

Tycho Litjens is een van die scholieren. “Ik vond het echt zó makkelijk. Er zaten geen moeilijke woorden in en eigenlijk hoefde je amper diep na te denken”, vertelt hij opgelucht. “Ook waren er veel meerkeuzevragen. Ik had verwacht dat het lastiger zou zijn.”

Opbouw

Over die makkelijke woorden zijn de scholieren niet eensgezind. “Ik moest meer in mijn woordenboek kijken dan tijdens de oefenexamens”, vertelt Isa van den Bremer. “De opbouw van het examen was wel hetzelfde als bij de oefenexamens. Mijn klasgenootjes waren ook tevreden met hoe het examen in elkaar zat en best veel van hen waren op tijd weg.”

Havist Henrike van Hengel is erg te spreken over het examen. “Ik vond het meer dan prima. De teksten waren gevarieerd, al vond ik ze soms wat lang. Tekst 2 bijvoorbeeld, die was vaag. Mijn klasgenootjes en ik waren allemaal best op tijd klaar.”

Anieke Rorije vond de teksten ook leuk en afwisselend. “We kregen een stukje uit een boek te lezen over een meisje dat naar een dramaschool ging, die tekst vond ik erg vermakelijk. Leuke teksten maken een examen toch een stuk makkelijker. Mijn klasgenoten waren net als ik tevreden en snel klaar. Alleen de laatste vraag vonden ze moeilijk.”

Goed niveau

Docent Ad van Dijk van het Mondriaan college in Oss snapt dat de meeste leerlingen tevreden zijn. “Ik vond het niveau van het examen erg goed. Er waren niet teveel moeilijke open vragen, maar de teksten waren ook zeker niet te makkelijk. Tekst 7 was erg pittig en ook de tekst over de bestrijding van obesitas en de boycot van flesjes cola in New York vond ik ingewikkeld.”

Bij het LAKS zijn om 17.45 zo'n 2.400 klachten binnen. "De meeste klachten gaan over de ingewikkelde vraagstelling en scholieren vonden veel vragen op verschillende manieren te interpreteren", aldus klachtencoördinator Benedicta Badu.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto