3.022 gymnasiasten moesten afgelopen weken het beroemde werk van Homerus, de Illias, bestuderen. Het examen bleef aan de oppervlakte: weinig diepgaande vragen over de culturele achtergrond. 

"Het ging eigenlijk heel erg goed", vertelt vwo'er Sanne Beenhakker enthousiast. "Het onderwerp was 'de Ilias' en daar kregen we twee teksten over met vragen."

Sanne verbaasde zich over het feit dat er geen een vraag over cultuur werd gesteld. "Ik vond dat ze niet heel diep op de stof ingingen, het bleef een beetje op de oppervlakte. Maar qua niveau was dat precies goed denk ik."

Elianne van Elderen vond het examen "verrassend makkelijk". Ook zij vond dat het examen niet veel diepgang had. "De vragen die gesteld werden, gingen puur over de gegeven teksten." Elianne maakte het examen Grieks helemaal in haar eentje, in een lege examenzaal met twee persoonlijke surveillanten. "Het was wel een beetje eenzaam. Ik ben de eerste lichting die het examen Grieks maakt bij ons op school." 

'Tussenteksten'

Gymnasiast Fabiënne van den Akker was minder enthousiast over het examen. "Het was heel erg lang en de twee teksten die erin zaten had ik echt niet verwacht. Dat waren meer 'tussenteksten', die gingen niet over de Trojaanse oorlog. Mijn klasgenoten en docent hadden hier ook niet op gerekend." Met de vertaling had ze ook moeite. "Die was erg lang. Ik had het examen net vijf minuten voor tijd af."

Elianne had geen problemen met de vertaling. "De proefvertaling was best wel makkelijk." Sanne was vrij snel klaar. "Mijn klasgenootje en ik waren allebei voor het einde klaar, maar ik heb dat laatste halfuurtje genomen om alles nog even door te kijken", vertelt Sanne. 

Cultuurvragen

Docente Susannah Herman van Gymnasium Novum in Voorburg is erg te spreken over het examen. "Wat me vooral opviel was dat er vragen in zaten voor leerlingen van elk niveau", vertelt ze. "Als je slecht bent in Grieks kun je alsnog best wat punten sprokkelen, maar ook voor de uitblinkers waren er vragen die echt de diepte in gingen." 

Dat er weinig cultuurvragen waren, daar is Susannah het niet helemaal mee eens. "Voor dit examen heb je echt al je kennis nodig. Ik denk dat leerlingen hadden gehoopt op meer geschiedenisvragen, maar voor veel vragen moest je juist ook cultuurkennis hebben. Zoals bijvoorbeeld het op chronologische volgorde zetten van de werkwoordsvormen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn rond 16.30 een klein aantal klachten binnengekomen. "De meeste klachten gaan over het correctiemodel, scholieren twijfelen daaraan omdat hun antwoorden niet overeenkomen met het model", vertelt Benedicta Badu van het LAKS.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto