De 1.544 havisten kregen dinsdagochtend bij het examen filosofie vragen voorgeschoteld over Afrikaanse bootvluchtelingen en Tony's Chocolonely. 

Het examen was actueel en met goed leren kwam je een heel eind. Bij scholier Tim Helderman ging het examen naar eigen zeggen "wel goed". "De vragen waren niet heel moeilijk. Ze sloten wel aan bij wat ik verwacht had."

Tim schreef wel zo'n zeven kantjes vol. "Maar eigenlijk was dat niet heel erg. Ik ben wel gewend dat je veel moet uitleggen en de onderwerpen waren eigenlijk best leuk."

Havist Tycho Litjens is het met hem eens. "Na het examen ben ik gelijk naar de winkel gegaan om een Tony's Chocolonely-reep te kopen. Daar had ik zo'n zin in na dat vermoeiende examen." Het was volgens Tycho vermoeiend omdat je veel moest lezen en opschrijven. "Maar verder sloot het examen goed aan op de stof. Het was vooral veel terugkoppelen."

'Mooi examen'

Docent Harm Tiggelaar van het H.N. Werkman College in Groningen omschrijft het als een "mooi examen". Volgens hem was het even afwachten hoe het nieuwe examenonderwerp 'mondiale rechtvaardigheid' bij de leerlingen zou vallen. Elke vier jaar geldt er namelijk een ander onderwerp. Voorgaande jaren ging het examen bijvoorbeeld over emoties.

"Dit examen ging over armoede in de wereld en ik vond het erg leuk dat er zoveel actuele onderwerpen in zaten. De Afrikaanse bootvluchtelingen zijn bijvoorbeeld deze week nog in het nieuws geweest", licht Tiggelaar toe.

Ook opvallend: het examen bleek makkelijker te zijn dan vorig jaar. "Het was een examen op het juiste niveau. Als je goed in de stof zat, was het erg goed te doen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks 13.00 nog geen noemenswaardige klachten binnengekomen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto