Bijna 28.000 vmbo’ers moesten zich dinsdagochtend verdiepen in de Duitse taal. Het was niet makkelijk, maar wie zich goed had voorbereid en veel had geoefend, kwam niet voor verrassingen te staan.

“Ik heb mijn woordenboek heel veel gebruikt”, vertelt scholier Kevin Cerfontaine. “Vooral de vragen waar je kopjes boven een tekst moest invullen vond ik lastig. Dat had ik niet geoefend. Ondanks dat was ik wel snel klaar met het examen.”

Over de lengte van het examen lopen de meningen uiteen. “Ik had echt al mijn tijd nodig”, vertelt Evie Scheeren. “Sommige teksten waren heel kort, anderen juist weer enorm lang. Ze leken wel op de teksten uit de oefenexamens, dus dat was fijn."

Tim van den Bosch vond ook dat het veel teksten waren, maar de onderwerpen vond hij leuk. “De teksten gingen over spijkerbroeken, vakanties, Facebook en eentje ging over een cursus voor babysitters”, vertelt hij lachend. “Ik heb me er prima mee vermaakt in ieder geval. Het waren veel meerkeuzevragen en dat vind ik ook altijd wel prettig. De helft van mijn klasgenootjes was eerder klaar. De andere helft had wel echt alle tijd nodig.”

Herkenbaar

Dat er veel meerkeuzevragen waren, vond scholier Ronida Düzgün niet echt een voordeel. “Er kwamen veel wel/niet-vragen voor in het examen en die brengen me altijd enorm aan het twijfelen."

De onderwerpen van de teksten vond Ronida wel leuk. "Wat me opviel was dat ik twee onderwerpen eerder ben tegengekomen in de oefenexamens. De tekst over hoe je je als meisje moet kleden en de tekst over animatiemedewerkers op vakantie kwamen me heel bekend voor. Maar dat was juist wel fijn! Ik herkende veel woorden en begreep de strekking van de tekst. Ik ben blij dat ik veel oefenexamens gemaakt heb.”

Docent Wilbert Landman van het Liemers College in Zevenaar trof in de eerste vraag al meteen een foutje aan. "Daar vragen ze iets over de verandering van een spijkerbroek. Antwoord a en d zijn allebei goed wat mij betreft", vertelt hij. "Verder vind ik dat ze heel veel hebben moeten lezen, er werd nogal wat van ze gevraagd. Dat is natuurlijk helemaal niet slecht. Het betekent dat de leerlingen wel echt serieus zijn genomen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks 12:45 ongeveer 50 klachten binnengekomen. "Dat zijn er nog niet veel, de meeste klachten gaan over de lengte", aldus klachtencoördinator Benedicta Badu.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto