In de ochtend maken 27.234 vmbo'ers het examen Duits, 1.544 havisten wagen zich aan filosofie en 3.022 vwo'ers doen het examen Grieks. 

's Middags staat er nog een aantal grote examens op de planning. Zo maken alle 57.394 havo-kandidaten Engels, proberen 76.804 vmbo'ers wiskunde goed af te ronden en zwoegen 20.699 vwo'ers op economie.

Scholieren.com-blogger Oscar moet "scoren" voor economie. "Ik moet minimaal een 6,2 halen om te slagen. Maar ik hou me vast aan het idee dat ik dit weekend vrij ben om te gaan en staan waar ik wil."

Ook Kate van Tuil is zenuwachtig voor dat examen. "Ik ben niet zo goed in economie, dus ik heb flink geoefend. Aan de andere kant, je bent er zes jaar mee bezig geweest, dus je zou zeggen dat je het nu wel zou moeten kunnen."

Ter plekke

Voor vmbo'er Thomas Blanken is wiskunde één van de makkelijkere vakken. "Maar je moet alles ter plekke doen, dus je kunt minder goed dingen in je hoofd stampen. Het komt echt op het moment aan."

Dat geldt minder voor het examen filosofie, dat 1.544 havisten 's ochtends maken. Tim Helderman heeft er vertrouwen in.

"Voor filosofie kun je best goed leren, dus ik ben denk ik redelijk voorbereid. Het thema is mondiale rechtvaardigheid en je moet gewoon zorgen dat je de opvattingen van de verschillende filosofen uit je hoofd kent. Dan komt het wel goed."

Vmbo-scholiere Ronida Düzgün verwacht een "lastig examen" Duits. "Ik ben best goed in Duits, maar helaas niet echt in leesteksten."

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto