Bijna negentigduizend vmbo'ers hebben maandagmiddag het examen Engels gemaakt. Het examen was niet lang en met de moeilijkheidsgraad lijkt het ook wel mee te vallen. 

Scholier Mirte van Oijen vond dat er een hoop pittige woorden in het examen zaten. "Ik heb mijn woordenboek veel moeten gebruiken. Gelukkig was daar wel genoeg tijd voor, want het examen was niet erg lang. Sommige leerlingen gingen dan ook al eerder weg."

Joran-Lars Busscher vond het examen "héél simpel". "De tekst die we moesten schrijven was makkelijk en mijn woordenboek was vrijwel overbodig. Bovendien was het gigantisch kort."

Joran-Lars was na minder dan een uur al klaar. Net als veel van zijn klasgenoten, trouwens. "Iedereen die naar buiten kwam, riep dat het makkelijk was."

Rare opdracht

Docent Menno van Ewijk van RSG Enkhuizen vertelt dat de meeste van zijn leerlingen "aardig tevreden" waren. "Er zat wel een opdracht in die ik nog nooit eerder gezien had, waarin alinea's in de goede volgorde gezet moesten worden. Ook de brief was een beetje vreemd omdat het CITO sommige onderdelen zelf ingevuld had, maar het adres op de verkeerde plek had neergezet."

Van Ewijk is blij dat steeds meer vragen van het Engels examen ook daadwerkelijk in het Engels gesteld worden. "Ik vind dat een goede zaak. Soms is het gewoon makkelijker als de vraagstelling in dezelfde taal blijft." Van Ewijk verwacht voor dit examen geen "agressieve n-term". 

Loch Ness

Ook vmbo'er Thomas Blanken vond het examen wel te doen. "De teksten waren wat lastiger dan de brief, daarvoor moest ik best veel opzoeken. Één van de teksten ging over het monster van Loch Ness. Maar de brief ging wel oké, daar had ik eigenlijk te veel voor geleerd." 

"Ik vond het best lastig", zegt scholier Job van Oort. "Maar ik ben ook niet zo goed in Engels. Ik had veel toetsen uit de afgelopen jaren gemaakt, maar toch moest ik mijn woordenboek veel gebruiken."

Om 17:30 waren er ongeveer 1.200 klachten binnengekomen bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS. 

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto