Bijna 12.000 havisten moesten maandagmiddag geloven aan hun examen Frans. Wat vooral opviel volgens docente Swannet van den Akker waren de leuke teksten. “Dit examen had echt voor ieder wat wils.”

Het meest opvallende aan het examen waren de interessante teksten. “Zowel voor jongens als voor meisjes was het smullen”, denkt docente Swannet van RSG Magister Alvinus in Sneek.

“Het waren 12 teksten en ze gingen bijvoorbeeld over een jonge internetondernemer, de auto’s van staatshoofden, een schoenenontwerper en waarom jongens op blonde meisjes vallen. Ik vond het erg toegankelijk en ook mijn leerlingen waren zeer te spreken over het examen.”

Lang

Havist Jasmijn Wagemans sluit zich daarbij aan. “Het waren leuke teksten en ook het niveau van het examen was zoals ik het had verwacht. Wel vond ik het een lang examen, bijna iedereen had al zijn tijd nodig.”

Iris Rouwhorst en haar klasgenootjes vonden het examen prima, maar vooral erg lang. "Veel van ons kwamen in tijdnood. Je moet veel woorden opzoeken en dat kost tijd. De gatenteksten vond ik bovendien ingewikkeld”, vertelt ze. Ook Louisa Kuper had al haar tijd nodig. “Ik was vijf minuten voor het einde klaar en de rest van de klas had ook veel tijd nodig”, vertelt ze.

Meerkeuze

Het examen bevatte veel meerkeuzevragen.“Persoonlijk vind ik open vragen makkelijker, maar het waren vooral meerkeuzevragen, dus dat vond ik jammer. Maar ik kan me voorstellen dat de meeste scholieren dat juist fijn vonden”, licht Louisa toe. 

Het maken van oefenexamens bleek in dit geval een goede voorbereiding. “Het examen was eigenlijk wel zoals ik het had verwacht”, vertelt scholier Tim Helderman. “Ik ben niet zo goed in Frans, dus moest veel gokken, maar ik denk dat het een heel degelijke toets was.”

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn om 18.00 krap 500 klachten binnen, dat is een bescheiden aantal. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto