De eindexamens worden dit jaar opvallend vaak verstoord door dieren. Donderdag vloog er op het Vossius Gymnasium in Amsterdam een duif door de aula.

De kandidaten werden zo afgeleid, dat het examen verplaatst werd.

"Aanvankelijk probeerden we door te werken, hoewel de toch al nerveuze leerlingen vaak naar boven keken. Op een gegeven moment liet de duif wat vallen en begon hij te fladderen. In overleg met de onderwijsinspectie hebben we besloten de leerlingen te verhuizen", licht rector Jan van Muilekom toe. 

Onder begeleiding verlieten leerlingen zwijgend de aula om verdeeld te worden over verschillende lokalen. "Ze hebben ongeveer tien minuten extra tijd gekregen ter compensatie", vertelt van Muilekom. 

Na ontruiming van de aula hebben twee conciërges de duif opgejaagd. Toen de vogel van vermoeidheid op de grond ging zitten, liet die zich pakken.

Pauw

Eerder deze week werden er in Schiedam examens ontregeld door een schreeuwende pauw. Deze stond op het dak van de examenzaal en maakte veel herrie. Dat leidde flink af. Het is onbekend hoe het met de pauw is afgelopen. 

Op een school in Zaltbommel kropen er overal spinnen onder de tafels vandaan. De school gaf bij het LAKS aan last te hebben van een spinnenplaag. In Maastricht fladderde een vleermuis door de examenruimte. Leerlingen hoefden daar gelukkig niet te verhuizen.

Een klacht van een andere orde was die over een te sexy geklede surveillante. Leerlingen zouden zijn afgeleid door de zichtbare string van de vrouw in kwestie. 

Pechvogels

Elk jaar zijn er tijdens de examens ook weer een aantal echte pechvogels te betreuren. Scholiere Isabeau miste haar examen door vertraging op het spoor. "Daardoor was ik meer dan een half uur te laat en mocht ik niet meer deelnemen aan het examen. Ik baal wel", vertelt ze. Ze mag het examen herkansen in het tweede tijdvak.

Voor scholiere Elianne van Elderen van het Heerbeeck College in Best verliep het examen Grieks heel eenzaam. "Ik ben de enige kandidaat die eindexamen Grieks doet, dus ik maakte het examen in mijn eentje in een lege zaal", vertelt ze. Ondanks het feit dat ze alleen was, werd er wel scherp op haar gelet. "Ik had twee surveillanten die op mij letten."

Record

De klachtenteller van het LAKS staat inmiddels al op 138.532. Daarmee is het totaal aantal klachten van vorig jaar al overschreden. "Vorig jaar kwamen er in totaal 116.000 klachten binnen", vertelt klachtencoördinator Benedicta Badu.

Dat de teller nu al op ruim 138.000 staat is volgens haar te wijten aan twee zaken. "Er zitten zijn dit jaar al negen aanvullingen gekomen op de correctiemodellen, tegenover zeven vorig jaar. En we denken dat scholieren ons dit jaar nog beter weten te vinden."

Het meest werd er tot nu toe geklaagd over het vwo-examen Nederlands, 21.853 van de 38.320 kandidaten diende een klacht in. Dit jaar maakten vwo'ers het vernieuwde examen Nederlands, dat tot veel commotie leidde. Bij de havisten is het examen economie tot nu toe de klachtentopper met 13.303, vmbo'ers klaagden het meest over Nederlands.