18.517 vwo'ers hebben maandagochtend het examen geschiedenis gemaakt. Het examen, dat dit jaar vernieuwd was, riep verschillende reacties op. Want hoe goed had je nou eigenlijk moeten leren?

Vwo-scholier Oscar Pater vond de vragen erg makkelijk. "We zijn echt gematst. Vooral de vragen over de tijdvakken waren erg oppervlakkig. En je moest veel met bronnen werken."

Het veranderde examenprogramma leverde dus geen problemen op voor Oscar. "Het was veel stof, maar ik heb alles gisteren een keer doorgenomen en ik denk dat dat genoeg was."

Spinoza

Kate van Tuil is het niet met Oscar eens. "Ik vond het tegenvallen. Het was zo veel stof en er werd te diep op details ingegaan, vooral bij de historische contexten. En er was één vraag over Spinoza die ik nergens in het boek had gezien." 

Docent Martijn Vermast van het Titus Brandsmalyceum legt het verschil uit. "Door het nieuwe programma heb je nu echt twee verschillende soorten stof, die je op verschillende manieren moet leren."

"Ik kan me helemaal voorstellen dat het voor leerlingen lastig is om in te schatten hoe gedetailleerd ze de stof moeten kennen: bij de historische contexten moet je veel meer details kennen dan bij de tijdvakken. Als je dat niet in de smiezen hebt, kun je je goed verslikken."

Pilot

Vermast vindt wel dat leerlingen goed hadden kunnen oefenen met de pilot-examens die de afgelopen jaren al zijn afgenomen. "Dit examen leek daar erg veel op."

Nanda van der Sloot snapt wat Vermast bedoelt. "Toch vond ik dat de nadruk in dit examen meer op de historische contexten lag. Gelukkig waren de bronnen vrij duidelijk. Ik had het moeilijker verwacht."

Vwo'er Tom van den Berg noemt het examen "verrassend". "De kenmerkende aspecten namen maar een klein deel in beslag, maar je moest ze vrij letterlijk kennen." Hij vond de voorbereiding op het examen wat onzorgzuldig, omdat niet helemaal duidelijk was wat de leerlingen te wachten stond. "Ik had van tevoren verwacht dat dit het moeilijkste examen zou worden, en tot nu toe is dat ook zo."

Het LAKS heeft om 13:30 zo'n 900 klachten binnengekregen over het vwo geschiedenisexamen. "Dat is vrij gemiddeld," vertelt klachtencoördinator Benedicta Badu. Een aantal klachten ging ook over de onduidelijke voorbereiding. "Leerlingen wisten vaak niet goed welke details ze moesten kennen."

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto