Het nieuwe havo-examen geschiedenis werd maandag met gemengde gevoelens ontvangen. "Het leek wel alsof de moeilijkheid van de vragen gecompenseerd werd met de lengte van het examen", aldus haviste Jaël Niesink.

Gelukkig leek het examen goed op het voorbeeldexamen."Het was even wennen aan de vraagstelling op het examen, maar dit hadden we wel geoefend met het voorbeeldexamen", vertelt havist Maud Peek.

Ook haar havo-collega's herkenden in het nieuwe examen het voorbeeldexamen dat ze hadden gemaakt. "Het kwam redelijk goed overeen", stelt Ibrahim Naji. "Beter dan het voorbeeldexamen Nederlands", vult Joran Lemke aan.

Wat de lengte van het examen betreft zijn de scholieren ook tevreden. "Ik was al een uur voor tijd klaar", zegt Ibrahim. "Het examen was niet te lang, dat was echt fijn", geeft Jaël aan. 

Weer Walt Disney

De lengte van het examen mocht dan in orde zijn, maar het examen werd niet makkelijk gevonden. Een aantal opgaven zorgde voor wat vraagtekens op de gezichten.

Bij Joran en zijn klasgenoten gebeurde dat bij de vraag over Walt Disney. "De helft van de klas begreep in eerste instantie niet waar deze vraag over ging, maar met behulp van de bron kon je het wel beantwoorden."

Scholier Bram van Baal vermoedt een samenzwering bij deze vraag. "Het lijkt wel alsof het Cito geobsedeerd is door Disney, dit is al de derde keer dat er een Disney-opgave in een examen zit."

Kenmerkende aspecten

Verder merkten alle scholieren op dat de kenmerkende aspecten belangrijk waren. "De kenmerkende aspecten kwamen meer terug dan ik had verwacht", vertelt Jaël. "Je moest de aspecten zelf noemen bij een bepaalde gebeurtenis, ik wist niet dat je ze zo letterlijk moest kennen."

Ook Bram kende de aspecten niet uit zijn hoofd. "Dus ik heb ze maar gewoon omschreven", zegt Bram van Baal. 

Medekandidaat Joran vraagt zich af hoe streng de kenmerkende aspecten straks worden beoordeeld, net als docent Joris Bakker van het Montessori Lyceum in Rotterdam. "Daar ben ik ook benieuwd naar. Ik ben zelf geneigd het antwoord goed te rekenen als het aspect goed omschreven is, maar ik verwacht dat hierover nog wel discussie zal ontstaan met de tweede correctoren." 

Vaardigheden

Verder vond Bakker dat het examen wel te maken was. "Het was pittig, maar als je de vaardigheden onder de knie had, was het te doen." Volgens hem heeft het voorbeeldexamen de leerlingen goed voorbereid op dit examen nieuwe stijl. "Op het voorbeeldexamen kon je zien wat er van je verwacht werd en dat sloot goed aan bij het werkelijke examen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn zijn rond 13.30 vanmiddag nog niet opvallend veel klachten binnengekomen. "De klachten die er zijn, gaan vooral over het feit dat het moeilijk was om in te schatten hoe gedetailleerd je alle stof moest leren", aldus klachtencoördinator Benedicata Badu. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto