Na een lang weekend was het voor ruim 22.000 vmbo’ers op maandagmorgen tijd voor het examen geschiedenis. 

Het begin van een lange dag, want ook het examen Engels staat op het programma. Gelukkig lijken de vmbo'ers na het examen geschiedenis positief gestemd.

“Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn”, vertelt Ronida Düzgün opgelucht. “Om te oefenen had ik veel oude examens gemaakt en daar kwamen best veel vragen uit terug. Ik was snel klaar, maar er waren ook wel een aantal klasgenoten die tot het einde hebben zitten schrijven.”

Over het schrijfwerk kan Joran-Lars Busscher meepraten. “Ik heb wel vijf kantjes volgeschreven, niet normaal. Ondanks dat was ik snel klaar, maar dat kwam omdat er ook veel makkelijke onderwerpen in zaten”, vertelt Joran-Lars. “Dat ik straks ook nog Engels heb vind ik niet zo erg, het is wel een prima combi.”

Geen tijdnood

Scholier Roy Blokzijl vond de onderwerpen ook makkelijk, maar vooral ook interessant. “De meeste vragen gingen over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de Eerste en Tweede Wereldoorlog”, vertelt Roy. “Dat vind ik persoonlijk interessante onderwerpen en mijn klasgenootjes ook."

Demi Hoogendoorn komt optimistisch het examen uit. “Ik heb veel examens uit eerdere jaren gemaakt en daar ben ik erg blij mee. Ik had niet verwacht dat daar zoveel vragen uit terug zouden komen.”

Zij merkte ook dat lang niet iedereen de volle twee uur nodig had. “Er waren een stuk of tien mensen binnen een uur klaar, ook al waren er veel open vragen en moest je veel schrijven. Zometeen heb ik nog Engels, maar dan ben ik daar vanaf.” 

Goede balans

Docent Daan Visser van het Rhedens in Dieren snapt de positieve stemming onder de scholieren wel. "Op het eerste gezicht leek het een makkelijk examen, maar ik denk dat de scholieren toch wel een beetje moesten aanpoten", vertelt Daan.

"De valkuil is dat ze niet goed genoeg lezen en details missen. Als ze wel goed de tijd hebben genomen om alles aandachtig te lezen, denk ik dat het wel een prima examen was. Opvallend vond ik dat er weinig Europa in voorkwam, maar de balans was goed."

Over de lengte van het examen kan Daan weinig zeggen. "Eén leerling was na een uur al klaar, terwijl sommigen alle tijd nodig hadden."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks het middaguur nog weinig klachten binnengekomen over het vmbo-examen geschiedenis. 

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto