Opnieuw hebben computerproblemen woensdag een digitaal examen verstoord. Dat blijkt uit een e-mail van de schoolleiding aan de ouders, die NU.nl heeft ingezien. 

Het gaat om het digitale examen Engels voor vmbo-kb leerlingen van het RSG Wiringherlant in Wieringerwerf. Eerder gebeurde dit ook op het Dongemond College in Raamsdonksveer. 

De school heeft een aanvraag gedaan bij de Onderwijsinspectie om het examen ongeldig te laten verklaren. 

"Bij de eerste zeven vragen hoorde een filmpje, maar ik zag alleen beeld zonder geluid", vertelt scholier Laila de Nooij. "Bij mij leek het eerst goed te gaan. Toen had ik opeens geen beeld, maar wel geluid. Ik dacht nog 'zo kan ik het examen nog wel maken'", vult klasgenoot Ko Temmerman aan.

De scholieren werd aangeraden om de videovragen even over te slaan, maar toen ze vervolgens teruggingen om deze vragen te maken, liep een aantal computers zelfs helemaal vast. "Bij sommige leerlingen werd het beeld ineens groen en we moesten steeds opnieuw inloggen", aldus derde gedupeerde Rowena Wagemaker. 

In het nadeel

Een ICT-medewerker schoot te hulp, maar tevergeefs. De scholieren moesten het examen wel afmaken, maar kregen achteraf te horen dat het examen waarschijnlijk ongeldig wordt verklaard. De scholieren en hun ouders ontvingen hierover ook per e-mail bericht.

In de e-mail staat dat de school een aanvraag heeft gedaan om het examen ongeldig te laten verklaren door de Onderwijsinspectie, omdat de scholieren wegens de computerproblemen in het nadeel geweest kunnen zijn. Ook worden excuses aangeboden.

De school wacht het oordeel van de Onderwijsinspectie af. Tot die tijd is nog niet bekend wanneer de scholieren het examen opnieuw mogen doen. 

Balen 

Alle drie de scholieren balen van het voorval, maar zien er ook de positieve kant van in. "Het is vervelend, maar het is wel beter dat we het opnieuw mogen doen. Nu weet je zeker dat er niets fout gaat", zegt Rowena.

Ko merkt op dat hij nu wel weet wat hij kan verwachten. "Aan de ene kant is het balen, maar het is wel een goede oefening geweest!"

De school en de Onderwijsinspectie waren donderdag in verband met Hemelvaartsdag niet bereikbaar voor een reactie.