Ruim 18.000 vwo'ers maakten woensdagmiddag het wiskunde B-examen. Veel scholieren vonden dat de toets te lang duurde. Toch was hij niet echt verrassend.

"Vooral de bewijsopgaven waren erg lastig en allemaal nét iets anders dan in de vorige examens”, vertelt scholier Danielle Fluks. Ook Laura Hartog vond dat: “Soms zag ik het gewoon echt niet, dan heb ik maar wat ingevuld. Maar de rest van het examen ging op zich wel prima.”

Lengte

Ook de lengte van het examen was voor veel scholieren een heikel punt. Danielle: "Ik kreeg hem maar op het nippertje af en ook mijn klasgenootjes hadden elke minuut nodig.”

Ook vwo’er Hilde van Burgeler vond de lengte van het examen opvallend. "Hij duurde misschien net te lang, want aan het eind was nog niet iedereen klaar. Ik had zelf ook al mijn tijd nodig.”

Over het niveau waren de meesten het wel eens. "Ook al vond ik het echt niet makkelijk, het was wel een examen zoals ik het had verwacht. Dat vonden mijn klasgenootjes ook. Er had wel wat minder meetkunde in gekund wat mij betreft”, aldus Hilde.

Voorspelbaar

Casper Farret Jentink vond dat het examen weinig verrassingen bood. “Eigenlijk vond ik het best voorspelbaar. Als je veel oefenexamens gedaan had, waren er denk ik niet veel opgaven waar je van schrok. Mijn klasgenootjes waren zeer verdeeld, maar eigenlijk had iedereen wel bijna al zijn tijd nodig.”

Sajanuka Ampalavanar was vooral erg blij met haar voorbereiding. “Ik heb een paar examens uit eerdere jaren gemaakt en deze leek daar best op. Een voldoende moet ik er wel uit kunnen slepen”, vertelt ze opgelucht.

Stoeien met de tijd

Docent Hester Verpaalen van het Openbaar Zeister Lyceum vond ook dat het examen niet verraste. “Dat is natuurlijk alleen maar fijn voor de leerlingen en voor ons, de docenten”, vertelt ze. “Wij hebben de leerlingen voorbereid op iets en dat was ook wat ze nu voorgeschoteld kregen. Als het goed is zijn ze niets tegengekomen wat ze niet konden weten. Wel zag ik veel leerlingen stoeien met de tijd.”

Het LAKS heeft anderhalf uur na het examen zo'n 200 klachten ontvangen, vooral over de lengte van het examen. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto