Woensdagmiddag bogen bijna 20.000 vwo-scholieren zich over hun wiskunde A-examen en iets meer dan 17.000 vwo-scholieren ploeterden zich door wiskunde C heen. De kandidaten reageerden op de examens met gemengde gevoelens. Veel leerlingen kwamen in tijdnood.

"Het examen ging verrassend goed," lacht examenkandidate wiskunde A Ilse van Ballegoij. "Veel vragen gingen over logisch nadenken. Als je gewoon goed geoefend had, was dit examen prima te maken."

Ook Yvano Aguiar vond wiskunde A goed te doen. "Alleen vraag dertien heb ik maar half ingevuld, omdat ik die gewoon echt niet snapte. Verder heb ik mijn antwoorden nog een paar keer kunnen doornemen voordat ik het inleverde."

Tijdnood

Veel leerlingen waren echter minder enthousiast. Lotte Kok vond het wiskunde A-examen "vrij heftig". "Ik vond het best moeilijk en vooral aan de lange kant." Haar klasgenoten zijn het echter niet met haar eens. "Iedereen die ik sprak vond het examen best wel makkelijk. Dat is ook niet goed voor je zelfvertrouwen", aldus Lotte.

Samantha Lodovica legt uit waar het probleem bij wiskunde A volgens haar zat: "De eerste vragen waren niet heel moeilijk, maar gaven wel veel schrijfwerk. Veel mensen hadden echt veel blaadjes volgeschreven. Daarna kwamen pas de denkvragen en de allerlaatste vraag was ook nog eens erg groot. Daardoor kwamen veel mensen tijd tekort."

Wiskunde C

De lengte was niet alleen een probleem bij wiskunde A. Wiskunde C-er Grieke Gosselink vond haar examen ook erg lang. "Het waren vrij veel opgaves, maar verder was het examen wel te doen. Ik denk dat ik een cijfer heb tussen de zes en de zeven." 

Volgens Benedicta Badu van het LAKS valt het aantal klachten over wiskunde mee. "Ruim een uur na het examen zijn het er zo'n 300 bij wiskunde A en 50 bij wiskunde C. De klachten lopen heel erg uiteen, maar we horen vaak dat het aan de lange kant was."

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden