Ruim 22.000 havisten probeerden woensdagmiddag een goed cijfer te halen bij het examen biologie. Het examen zorgde voor twijfelachtige reacties. Het was niet heel moeilijk, maar makkelijk was het ook niet. 

Havo-scholier Sevket Killic had vooral moeite met een aantal 'strikvragen'. Hij werd bij aanvang direct op het verkeerde been gezet. "Het examen begon met makkelijke vragen. Toen dacht ik nog 'dit wordt easy'. Maar helaas werden de vragen steeds moeilijker."

En toen kwamen er volgens Sevket dus nog wat 'strikvragen' voorbij." Die vraag over de slang en de pad was echt onduidelijk. Alle vier de antwoorden konden gewoon."

Marit Wolff vond die vraag ook vreemd, maar de rest van het examen was volgens haar best oké. "Er zaten héél makkelijke vragen bij, maar ook vragen waar je echt een paar minuten moest lezen om het te begrijpen. Uiteindelijk overheersten die moeilijke vragen niet."

Leuke vragen

Lizanne Hop was juist heel blij met het examen. "Dit was echt een leuk examen. Ik begreep de teksten goed en dat maakte het leuk om de vragen te beantwoorden. Mijn favoriete onderwerpen erfelijkheid en evolutie kwamen goed aan bod."

Ook bij Helga den Otter ging het wel lekker. "Het ging op zich goed, ik was ruim op tijd klaar. Alleen jammer dat mijn school pakjes Caprisun uitdeelde. Iedereen probeerde zachtjes zijn rietje open te maken, maar dat lukte natuurlijk niet."

Bertus Herman, docent aan het Hooghuis College in Oss, vond het net als Lizanne een leuk examen. "Het was afwisselend en er zaten leuke vragen in, bijvoorbeeld die over de verpleegafdeling." Wel werd er veel gevraagd van de leesvaardigheid van scholieren. "Dit examen was echt een kwestie van goed lezen en hoofd - en bijzaken onderscheiden, maar het was zeker te doen", aldus Herman.

Gratis punten

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn om 18.30 uur nog niet veel klachten binnen. "We tellen er nu zo'n 900, niet veel op een totaal van ruim 22.000 deelnemers", aldus klachtencoördinator Benedicata Badu.

Maandag 18 mei heeft het LAKS een correctie uitgegeven op het antwoordmodel. Goed nieuws, veel scholieren krijgen er gratis punten bij. Het gaat om vraag 14, daar moeten altijd 2 scorepunten worden toegekend, ongeacht of er wel of geen antwoord gegeven is en ongeacht het gegeven antwoord. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto