
Nog geen illegale 'jammers' gevonden tijdens examens
Dat laat een woordvoerder woensdag weten.
"We hebben voorafgaand aan de eindexamens alle scholen in Nederland aangeschreven over het verbod op het gebruik van jammers, dus dat we niks hebben aangetroffen, hadden we eigenlijk ook wel verwacht", aldus de zegsvrouw.
Sommige scholen zetten tijdens de eindexamens zogeheten 'jammers' in om spieken via mobiele telefoons tegen te gaan. Zo'n jammer zorgt ervoor dat er een stoorsignaal wordt verspreid, waardoor mobiel telefoon- en internetverkeer onmogelijk gemaakt wordt.
Scholen hopen op die manier tegen te gaan dat eindexamenkandidaten stiekem informatie opzoeken, bijvoorbeeld als ze naar het toilet gaan.
112
Een vervelend bijeffect is echter dat niet alleen het telefoon- en internetverkeer in de school wordt lamgelegd, maar ook daarbuiten. Daardoor kunnen mensen in een straal van 100 meter rondom de jammer bijvoorbeeld niet bellen met het alarmnummer 112. Dat was voor het Agentschap Telecom ook de voornaamste reden om gericht bekendheid te geven aan het feit dat het inzetten van jammers niet mag.
Omdat er toch signalen binnen kwamen dat een aantal scholen jammers wilde inzetten, besloten ze voor het eerst controles uit te voeren tijdens de eindexamenperiode.
Maandag en dinsdag is het Agentschap met een speciale bestelbus met meetapparatuur langs middelbare scholen in onder meer Utrecht, Groningen en Zwolle gereden. Ook op andere plaatsen wordt tijdens de eindexamenperiode gecontroleerd.