Woensdagochtend maakten 5.052 vwo'ers het eindexamen kunst. Niet iedereen vond het makkelijk, maar de videofragmenten met Disneyfilms erin vielen bij veel scholieren in goede aarde.

"Dat maakte het examen echt een stuk leuker", vertelt Linda Fesenmeier. Toch vond de vwo-scholier het examen lastiger dan verwacht. "Kunst algemeen is zo’n vak waarvan je denkt: 'dat doe ik wel even', maar we moesten veel video’s analyseren en dat was best ingewikkeld."

Scholier Bas van Hoeven vond het examen minder lastig. “Kunst is altijd onvoorspelbaar en vaag, maar ik was vrij snel klaar en ik denk dat het wel oké ging. Sommige Disneyfragmentjes heb ik wel zeven keer afgespeeld. Gewoon, omdat ze leuk waren.”

Verwarring

Verder was er onder de examenkandidaten nog wat verwarring over een specifieke vraag. Bas: “In één vraag vroegen ze naar jouw eigen mening. Maar dat kunnen ze natuurlijk nooit fout rekenen.” Ook vwo'er Lotte Kok vond dat gek. “Ze vroegen of je vond dat een opera met alleen maar muziek ook tot z’n recht kwam. Dat is natuurlijk erg subjectief.”

Lotte vond dat in het examen sowieso erg veel verschillende antwoorden gegeven konden worden. “Je moest veel kennis toepassen, terwijl er vrijwel geen theorievragen gesteld werden. Dat vond ik best vreemd. Mijn klasgenoten en ik kwamen tot de conclusie dat je net zo goed niet voor het examen had kunnen leren. Maar leuk was het wel!” 

Frustrerend

Docente Marjon Velsink van het Hooghuis Mondriaan College vond het ook vreemd dat er zo weinig kennis gevraagd werd. "Je bereidt je leerlingen voor op iets en vervolgens komt dat bijna niet terug. Het waren veel inzichtvragen en dat is frustrerend voor docenten en voor leerlingen. Die denken: waar heb ik nou eigenlijk voor geleerd? En dat begrijp ik wel. Het niveau was verder wel prima en het was ook zeker een vermakelijk examen."

Bij het LAKS merken ze ook dat het voor veel scholieren een leuk examen was. "We hebben tot nu toe erg weinig klachten ontvangen", vertelde klachtencoördinator Benedicta Badu aan het begin an de middag. 

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto