Veel havo-scholieren zijn woensdagochtend in tijdnood gekomen bij het havo-examen Duits, dat uit maar liefst veertien teksten bestond.

"Sommige klasgenoten konden zelfs de laatste zeven vragen niet maken", vertelt Jaël Niesink. 

Gelukkig was Jaël zelf wel op tijd klaar. "Dat kwam vooral omdat ik eerst alle vragen gemaakt had die ik zo kon invullen, dat scheelde tijd." Ze had vooral moeite met de vraag waarbij je interviewvragen moest invullen. "Al mijn klasgenoten vonden die vraag lastig."

Ook scholier Daphne Aarsen herkent de tijdnood. "Het was enorm veel, het examen bestond uit veertien teksten met 22 open vragen, terwijl het normaal gesproken ongeveer elf teksten zijn." Daphne kan het weten, zij deed vorig jaar ook al examen Duits, maar haalde het toen net niet.

Niet moeilijk

Veel examenkandidaten zijn het er over eens dat de teksten qua moeilijkheidsgraad meevielen. "Duits is niet mijn beste vak, maar ik begreep de teksten wel", zegt Ibrahim Naji. Dat geldt ook voor Jasmijn Wagemans. "Ik had het erger verwacht, de teksten waren niet heel moeilijk." Zoals meer scholieren had ze maar net genoeg tijd om het examen af te maken.

Docent Ad van Dijk, van het Hooghuis College in Oss, sluit zich aan bij de scholieren. "Dit examen kostte erg veel leeswerk. Veertien vrij lange teksten, die ook niet makkelijker werden naar het eind toe en veel open vragen. Ik begrijp wel dat sommige scholieren te maken hadden met tijdgebrek."

Ibrahim en medekandidaat Louisa Kuper gaan hun examen Duits niet nakijken. Louisa durft na een dramatisch verlopen examen Nederlands niets meer over haar examens te zeggen. "Steeds leer ik heel goed, maar valt het examen toch helemaal verkeerd. Gelukkig had ik Duits wel net op tijd af."

Klachten

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS waren omstreeks 12.30 al 600 klachten binnengekomen. "De meeste klachten gingen over de lengte van het examen. Verder klagen havisten ook over het aantal moeilijke woorden dat ze moesten opzoeken, waardoor er nog meer tijdgebrek ontstond", licht coördinator Benedicata Badu toe.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto