Bijna 110.000 vmbo'ers gaan woensdag aan de slag met het examen Nederlands. Vwo'ers krijgen het wiskunde-examen voorgeschoteld en havisten maken biologie.

Op deze drukke woensdag maken 18.862 havisten in de ochtend ook nog het examen Duits en wagen ruim 5.000 vwo'ers zich aan het examen kunst.

Carlijn Kamerbeek is één van de scholieren die het vmbo-examen Nederlands maakt. "Dat examen moet wel lukken denk ik. Ik heb veel geoefend en ook al weet je het nooit zeker, ik heb er wel een goed gevoel over."

Ook scholier Luigi Maria is redelijk positief. "Ik ben vooral erg bang voor te weinig tijd. Mijn oefenexamens gingen best goed, maar ik kwam wel vaak in tijdnood."

Duits en biologie

Voor de havisten staan de examens Duits en biologie op het programma. Ibrahim Naji denkt dat biologie voor weinig verrassingen gaat zorgen. "Er is zoveel informatie, dat ik niet verwacht dat ze de diepte ingaan." 

Sophie Theunissen ziet Duits wel zitten."De oefenexamens gingen goed en ik verwacht eigenlijk niets bijzonders", aldus Theunissen.   

Wiskunde

Voor de vwo'ers is woensdag ook een spannende dag, want dan moeten de examens voor wiskunde A, B en C worden gemaakt. Scholier 

Lotte Kok doet wiskunde A én kunst en vindt dat best spannend. "Wiskunde A vind ik lastig. Ik heb er veel voor geoefend, maar ik vind het vooral erg vervelend dat het de tweede toets is voor mij die dag. Dan ben ik al zo gaar." 

Oscar Pater maakt ook het examen wiskunde A. Hij verwacht geen voldoende te halen. "Dat wordt moeilijk, ik moet een 6,2 halen. Ik denk niet dat het lukt. Als er maar niks in het examen komt met wortels, wortels haat ik."

Vwo'er Hilde van Burgeler ziet daarentegen niet echt op tegen haar Wiskunde B examen. "Ik heb eerst havo gedaan en daar had ik een 9 voor wiskunde B, dus ik hoop maar dat dat een voorbode is voor dit examen. Ik heb natuurlijk nog wel wat oefenexamens gemaakt en die gingen prima."