Dinsdagmiddag stond voor bijna 11.000 vwo'ers het examen management & organisatie (M&O) op het programma. De meningen over het examen zijn verdeeld, maar niemand is verbaasd over de structuur

"Dit examen had een standaard opbouw," vertelt scholier Martijn Adriaanse. "Eerst een opdracht van normale grootte, daarna een opdracht met bronnen en nog wat kleine vragen." Het ging bij Martijn ook best goed. "Het examen was goed te doen, maar het is dan ook wel mijn beste vak."

Ook Christiaan van Os, docent op het Mendel College in Haarlem, vond het een makkelijk examen. "Vorig jaar was vwo-M&O heel lastig, dit examen leek wel een goedmakertje. Ik heb nog nooit zoveel leerlingen lachend de gymzaal uit zien lopen."

Toch merkte hij dat dit niet overal het geval is. Van Os: "Ik heb ook contact gehad met collega's op andere scholen, daar waren de leerlingen niet zo snel klaar."

Foutje(s)

Bij examenkandidaat Vera de Boer ging het examen een stuk minder goed. "Het was geen succes," zucht ze. "Het examen was iets minder lang dan de examens van de vorige jaren, waarmee ik heb geoefend. Toch ben ik wel tot het einde van het examen blijven zitten."

Bovendien was opgave 3 volgens Vera erg lastig. "Daarvan heb ik echt de hele kern gemist." Wat dat betreft was ze niet de enige: "Ik hoor van iedereen dat ze die opgave lastig vonden."

Volgens scholiere Femke van der Kleijn had dit ook te maken met een foutje in het examen. Bij opgave 3 moest de datum '31 januari 2014' vervangen worden door '31 december 2014'. "Maar dit werd met een speciale brief al aangegeven door het College voor Toetsen en Examens (CvTE), dat is netjes opgelost."

Klachten

Veel klachten die bij scholierenvakbond LAKS binnenkomen, gaan over een ander foutje in het examen. Dit foutje was niet van tevoren opgemerkt door het CvTE.

Het gaat wederom om een verkeerde datum. Er wordt in vraag 9 gevraagd naar informatie over '1 januari', terwijl in de tekst ervoor over '1 maart' informatie gegeven wordt.

Of het hier echt om een foutje gaat, weet men bij het LAKS nog niet te vertellen. "Het is in ieder geval nog niet erkend door het CvTE", aldus klachtencoördinator Benedicta Badu.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto