Bijna 58.000 havisten mochten dinsdag aan de slag met het examen Nederlands. Anders dan het vwo-examen van gisteren, heerste er na afloop een vrij ontspannen sfeer.

Scholier Ibrahim Naji was blij verrast: hij stond binnen twee uur weer buiten. "Het examen duurde niet echt lang, een paar van mijn klasgenootjes waren al na anderhalf uur klaar en ikzelf een kwartier later. De vragen werden duidelijk uitgelegd en de teksten waren best boeiend en grappig. De eerste tekst was erg lang, maar dat hoort er een beetje bij denk ik."

Ook scholier Geeke de Lange was ruim binnen de tijd klaar, maar vond de teksten best lang. "De docent had voorspeld dat de teksten korter waren, dus dat viel een beetje tegen. Ik vond het niet heel erg moeilijk. Ik had wel verwacht dat er vaker gevraagd zou worden wat de hoofdgedachte van een tekst was, maar dat vroegen ze maar één of twee keer."

Donald Duck

Dat de teksten leuk waren vond ook havist Sevket Kiliç. "De eerste tekst was saai, maar daarna werden ze steeds leuker. Eentje ging over eieren en de laatste ging over Donald Duck en Mickey Mouse. Dat maakt zo'n examen toch een stuk leuker."

Alle leerlingen zijn het er over eens dat het examen ondanks de lengte, op niveau was. "Je kwam niet voor verrassingen te staan en als je je goed had voorbereid dan wist je wel wat er ging komen", verklaart Sevket.

Sophie Teunissen is haast euforisch na haar examen. "Wat een opluchting was dit zeg. Het was echt een fijn examen. Ik was heel bang voor het maken van een argumentatieschema, maar dat hoefden we helemaal niet te doen. Dit was een lekkere aftrap!"

Argumentatieschema's 

Docent Arnoud Kuijpers van het Candea College in Duiven sluit zich aan bij de leerlingen. "De eerste tekst was best pittig en er werden veel open vragen over gesteld."

"Dat er niet gevraagd werd een argumentatieschema te maken vind ik echt verbazingwekkend. Ze hadden ons en de leerlingen voorbereid op een heel nieuw examen, maar dat was het totaal niet. Ik snap dat de leerlingen het fijn vinden, maar het is wel apart." 

Docent Robert Chamalaun van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel vond de afwezigheid van de argumentatieschema's ook frappant. "Wat ik wel goed vond, is dat de teksten echt aansloten op de belevingswereld van de scholieren. Ik kan me voorstellen dat ze het een fijn examen vonden."

Weinig klachten

Klachtencoördinator Benedicta Badu van het LAKS bevestigt de rust die heerst na het examen. "We krijgen tot nu toe niet heel veel klachten binnen. Alleen de vage vraagstelling in vraag 31 en 33 zorgt voor wat ontevredenheid."

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto