6.651 vmbo-scholieren verdiepten zich dinsdagmiddag in het examen Frans. Opvallend was de hoeveelheid vragen die in het Frans gesteld werden.

Ook de gatenteksten werden door een grote groep scholieren als moeilijk ervaren. "Het examen had beter gekund" is de eerste reactie van scholier Mirte van Oijen. "Ik heb veel oefenexamens gemaakt en me goed voorbereid op school, maar toch had ik verwacht dat het minder pittig zou zijn."

Bij scholier Nienke Rolink ging het 'erg slecht'. "De teksten waren heel moeilijk en mijn concentratie was ver te zoeken, maar eigenlijk had ik dat wel aan zien komen. Ik was erg zenuwachtig." Ondanks dat ze veel geoefend had, was het examen erg lastig voor haar. 

Gatenteksten

"Die gatenteksten waren niet te doen. Ik weet gewoon niet wat ik op zo'n moment moet invullen", vertelt examenkandidaat Roy Blokzijl.

Vooral de teksten over Asterix en Obelix en over de man die een wereldreis maakt vond hij pittig. "Ik had verwacht dat er veel meer vragen in het Nederlands gesteld zouden worden, dus de vele Franstalige vragen waren een tegenvaller." 

Klachtencoördinator Benedicta Badu van het LAKS heeft vooral klachten ontvangen over de moeilijkheidsgraad van het examen. "Sommige scholieren zeiden zelfs dat het examen veel te hoog gegrepen was voor vmbo'ers. Verder waren er vooral veel klachten over vragen die op een lastige manier gesteld werden."