Dinsdagochtend hebben 7.438 leerlingen het havo-examen kunst algemeen gemaakt. Een prima examen, maar wel aan de lange kant. 

Tegelijkertijd vond ook het examen tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen (tehatex) plaats, een examen dat zoals verwacht 'lastig' was. 

'Erg goed te doen' is de algemene stemming die heerst na het havo-examen kunst algemeen. Scholier Maud Peek was erg te spreken over de toets: "Ik heb er hard voor geleerd, omdat het veel stof is. Gelukkig werden vooral de dingen gevraagd waar ik me op gefocust had."

Dat vond Isa den Bremer ook: "De vaardigheden gingen goed. En ook fijn: details die ik minder goed had geleerd werden gewoon uitgelegd." 

Lang

Toch vonden veel leerlingen het examen aan de lange kant. Scholier Loïs van der Spoel was er daar één van. Zij had veel problemen tijdens haar examen. "De videospeler werkte niet optimaal en liep vast zodra je vooruit wilde spoelen. Ook moest ik van computer wisselen, omdat het programma het niet meer deed." Het examen wordt op papier gemaakt, maar afbeeldingen, video- en geluidsfragmenten worden op de computer afgespeeld.

Ook zaten er een paar rare vragen in het examen. Loïs: "Ik keek wel raar op toen ik vragen over politiek en marketing voorbij zag komen. Daar ga ik zeker over klagen, want het heeft niets met kunst algemeen te maken." 

Docent Mark van Berlo herkent dat. Volgens hem sloten de eerste twee blokken goed aan op de leerstof, maar draaide het bij de laatste blokken vooral om algemene kennis. "Er zaten vooral veel cultureel-economische vragen in over subsidie en promotie. Met een beetje logisch nadenken kwam je eigenlijk al heel ver."

Tehatex

Het vwo-examen tehatex was volgens Anja Marbus, docente aan het Joke Smit College in Amsterdam, best wel lastig. "De leerlingen hebben als het goed is veel algemene kennis, die ze moeten kunnen toepassen. Dat is soms nog best wel lastig. Je probeert je leerlingen als docent goed voor te bereiden op het examen, maar toch kwam bijna elke vraag op het examen als een verrassing. Aan de andere kant mag je er natuurlijk wel vanuit gaan dat vwo'ers verbanden kunnen leggen."

Scholiere Celeste Hurenkamp is het voor een deel eens met Marbus, maar is best positief. "Ik vond het wel een heel interessant examen eigenlijk. Er werd veel gevraagd van mijn basiskennis en aan de hand daarvan moest je verbanden leggen. Dat is lastig, maar ik had er wel op gerekend dat je dit moest kunnen."

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn tot nu toe niet noemenswaardig veel klachten binnengekomen over deze creatieve examens.

Sentimentmeter

Wat vond jij van je examen? Vul de Sentimentmeter in en maximaal vier uur na afloop van het examen zie je de resultaten.

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto