Na de vwo'ers zijn dinsdag bijna 60.000 havo-scholieren aan de beurt om het vernieuwde examen Nederlands te maken. 

De vwo'ers beginnen in de ochtend met tehatex en de havo'ers met kunst. Na de lunch mogen 6.651 vmbo'ers aan de slag met Frans en voor ruim 10.000 vwo'ers staat management & organisatie (M&O) op het programma.

Volgens Benedicta Badu van scholierenvakbond LAKS belooft het weer een drukke dag te worden. "Net als bij het vwo is het examen Nederlands voor de havo berucht. Er komen voor dit vak altijd veel klachten binnen." De havo-scholieren maken net als de vwo'ers dit jaar voor het eerst het vernieuwde examen Nederlands.

Vetrouwen

Havo-scholiere Maud Peek ziet het gevreesde examen Nederlands wel zitten. "De oefenexamens die ik heb gemaakt zijn als het goed is afgestemd op het examen van vandaag, dus dan weet ik wel zo'n beetje wat me te wachten staat."

Ook Henrike van Hengel is niet bang voor Nederlands. "Ik heb veel geoefend en ben best goed in het vak, dus ik heb er wel vertrouwen in."

Vmbo'er Mirte van Oijen maakt morgen het examen Frans en is wel zenuwachtig. "Ik verwacht niet dat het heel anders wordt dan het schoolexamen, maar het is toch altijd spannend. Gelukkig heb ik veel geoefend en is Frans een van mijn betere vakken."

Klachten

Ook het examen M&O voor vwo is meestal goed voor een stroom aan klachten. Vorig jaar werd het examen bestempeld als 'moeilijk en ondoenlijk'.

Vwo'er Martijn Adriaanse houdt het hoofd koel. "M&O is voor mij het makkelijkste vak. Ik heb er weinig voor gedaan. Ik heb vorig jaar al havo-examen gedaan en toen had ik voor M&O een 9."

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto