Ruim 35.000 scholieren maakten maandagmiddag het havo-examen economie. Het was hard werken, maar over het algemeen waren de vragen 'te doen'. 

Havo-scholiere Iris Rouwhorst is opgelucht dat haar eerste examen erop zit. "Het viel op zich wel mee, ik had veel erger verwacht. Voor een eerste examen was het oké." 

Haar indruk over de moeilijkheidsgraad van het examen is gemiddeld: "Sommige vragen wist ik wel goed te beantwoorden, bij andere had ik geen flauw idee wat ik moest doen. Toen ik mijn antwoorden ging nakijken, bleek ik wel redelijk te hebben gescoord. Ik hoop op een vijf." 

Moeilijk

Mede-scholier Pim Roest vond het examen "toch wel erg moeilijk". "Normaal scoor ik goed, maar dit examen was wel moeilijker dan de examens van vorige jaren. Vooral de rekenopgaves waren lastig, die had ik in de les ook nog nooit gemaakt."

Alhoewel zijn vrienden hebben geklaagd over de toets, heeft Pim dat niet gedaan. "Ik heb mijn antwoorden bekeken en heb zo'n 34 tot 35 punten gescoord. Dat is gewoon een voldoende, dus ik ben tevreden."

Henrike van Henkel was iets minder tevreden. "Ik heb niet alles kunnen afmaken. Nog niemand was klaar toen we om half vijf moesten stoppen. Dus toen iedereen zijn pen neer moest leggen brak er wel lichte paniek uit."

Ze vond de eerste drie opgaven makkelijk, maar de rest erg moeilijk. "Ik had echt goed geleerd, maar zat alsnog vaak enorm te twijfelen. Veel vragen herkende ik van de examens die ik had geoefend, maar die waren dan net iets veranderd."

Tijdsdruk

Docent Frank Bosma vond dat de leerlingen "niet voor heel veel verrassingen stonden". "Het examen bestond uit 28 vragen, met ongeveer zes rekenopdrachten, dus dat viel wel mee."

De klacht over tijdsdruk kan hij wel begrijpen. "De eerste leerlingen gingen om vier uur weg en dat is best wel laat. Ik kan me dus voorstellen dat veel leerlingen te weinig tijd hadden. Er zitten altijd van die vragen tussen die net boven het oefenniveau zijn, dat is dan nét even iets anders dan ze geleerd hebben."

Bij de eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn nog niet bijzonder veel klachten binnen gekomen over het havo-examen economie. 

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens | Rooster en antwoorden

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto