Alle 38.320 vwo-scholieren begonnen de examenperiode maandag met het vernieuwde examen Nederlands. "Ik denk dat het wel goed ging", aldus scholier Oscar Pater. 

De reacties zijn nog wat twijfelachtig. Het eerste vernieuwde examen was wel vergelijkbaar met het voorbeeldexamen, maar toch week het op bepaalde punten af.

"Er zaten geen vragen in over argumentatieschema's, die had ik wel verwacht", zegt Arnoud Kuijpers, docent aan het Candea College in Duiven. "Ook vond ik een aantal vragen wat moeilijk geformuleerd." 

Leuke teksten

Verder vond Kuijpers het een leuk examen. "Het examen bestond uit vier interessante teksten, waarvan de tweede over het 'digitaal panopticum' de lastigste was. Bij één van de vragen over die tekst werd ineens een nieuw tekstdoel geïntroduceerd, 'expressief'. Ik heb mijn leerlingen dat doel nooit geleerd."

Ook vwo-scholier Lotte Kok was blij met de teksten. "Dit is de eerste keer dat ik een examen Nederlands maak waarbij de teksten me aanspreken."

Scholieren Willem Reumkens en Martijn Adriaanse zijn beduidend minder positief. "Ik vond het een vervelend examen", zegt Martijn. "De vraagstelling kwam niet overeen met het voorbeeldexamen." Willem stemt hier mee in: "Het voorbeeldexamen was beduidend makkelijker". 

'De idee'

Er ontstond direct na het examen meteen wat commotie rondom een vermeende formuleerfout. In één tekst werd gesproken over 'de idee', terwijl het volgens veel scholieren 'het idee' moet zijn. 

"Mijn vrienden en ik hadden hier direct een discussie over", vertelt Lotte. "Ik geloof dat het toch juist is, als het op een bepaalde manier gebruikt wordt", vult Oscar aan.

Ook de auteur van één van de teksten, Govert Schilling, mengde zich op Twitter in de discussie. Hij verwonderde zich over de veelbesproken vraag over 'de indruk die de schrijver wekt van de omgeving'. Volgens hem zouden zowel 'rommelig' als 'industrieel' goed gerekend moeten worden. 

Klachten

Bij de eindexamenklachtenlijn van het LAKS is de klachtenregen losgebarsten. "Het gaat hard met de klachten over dit examen. Opvallend zijn de klachten over tekst twee, die vonden veel scholieren te moeilijk", licht klachtencoördinator Benedicta Badu toe. Op dinsdagochtend staat de teller op bijna 19.000 klachten.

Waar kan ik klagen? | Examentips | Rooster en antwoorden 

Heb je nieuwstips, foto’s of video's van/over de examens, laat het ons weten via WhatsApp(+31655246155) . Stuur je foto’s in via NUfoto