Eindexamenkandidaten van de leerweg vmbo-kb mogen hun examen wiskunde opnieuw doen.

Het digitale examen werd door 19.831 vmbo'ers gemaakt, maar er zat een andere rekenmachine in dan waarmee de meeste leerlingen hadden geoefend.

De Onderwijsinspectie heeft daarop besloten dat scholieren het examen opnieuw mogen maken, meldt De Telegraaf dinsdag.

In de digitale rekenmachine zat een knopje dat veel leerlingen niet kenden, laat Annelotte Lutterman van het LAKS aan Scholieren.com en NU.nl weten. "Het knopje waarmee je negatieve getallen moet invullen, werkte anders dan op de rekenmachine waarmee de examenkandidaten hadden geoefend."

Klachten

Na het examen kwamen daar verschillende klachten over binnen bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS. "Veel scholieren hadden er hinder van ondervonden", laat klachtencoördinator Annelotte Lutterman weten. "Sommigen zijn daardoor in tijdnood gekomen."

Het College voor Examens (CvE) zegt niet te weten hoeveel leerlingen er daadwerkelijk problemen van hebben ondervonden. "Via de examenlijn hebben wij van enkele docenten meldingen gekregen hierover", laat Mirjam Kapelle van het CvE weten. "De inspectie heeft er daarom voor gekozen om de leerlingen die hier hinder van hebben ondervonden in de gelegenheid te stellen om het gemaakte digitale examen opnieuw te maken."

Aanvraag

De gedupeerde scholieren hebben tot en met 18 juni de kans om het examen over te doen. "De school dient de aanvraag bij de Onderwijsinspectie in als is afgewogen of de eindexamenkandidaat er daadwerkelijk last van heeft gehad", aldus de CvE-woordvoerder.

Wanneer ben ik geslaagd? | Reacties op examens
Een kijkje achter de schermen bij NUeindexamens

Alles over de eindexamens l Roosters en antwoorden