2.306 havo- en vwo-scholieren bogen zich dinsdagmiddag over laatste examens van het eerste tijdvak: Turks, Arabisch en Spaans.

Gymnasiast Marleen Kohlmann zat in een goedgevulde aula. Het exotische examen Spaans wordt op haar school door 63 leerlingen gemaakt. Kohlmann vond het zelf niet zo goed gaan. "Er zaten veel moeilijke woorden en tekstonderwerpen in het examen." Ook haar klasgenoten waren niet in jubelstemming na het examen. "Ik heb niemand gehoord bij wie het echt goed is gegaan."

"De eerste helft ging goed, maar daarna was er een omslagpunt", vertelt vwo'er Rosemarijn Merkus. "Sommige teksten waren wel leuk. Zo was er eentje over het logo van Google. Een andere tekst ging over het herplanten van bomen in de woestijn. Die was saai en moeilijk te begrijpen."

Merkus vond het examen wat te lang. "De laatste vijf minuten moest ik nog zeven vragen maken." Ook haar klasgenoten moesten op het eind nog hard aan de slag. "Sommigen hadden het gevoel dat ze het moesten afraffelen."

Pittig slot

Havist Bram Ven vond Spaans maar moeilijk. “De teksten waren erg lastig, en ik begreep de vragen af en toe niet.” Na afloop sprak Bram met wat klasgenoten. "Zij vonden het net als ik een erg pittig slot van de eindexamens."

Bij vwo'er Julide Boyraz ging het examen redelijk. "Bepaalde tekstfragmenten waren lastig. Ook moest ik veel moeilijke woorden opzoeken." De lengte was voor Julide en haar klasgenoten geen probleem. "Iedereen was op tijd klaar. Ik heb zelfs rustig mijn antwoorden kunnen nakijken."

Certificaat

Net zoals Marleen zat Julide niet een lege aula. Het vak werd vandaag door 50 mensen afgesloten, waarvan een groot deel al sinds de brugklas Spaans volgt. "Het is een versterkt Spaans programma, waarmee je een certificaat kan halen." Zelf startte Julide in de bovenbouw. "Het is een wereldtaal, altijd handig om te kennen."

Turks en Arabisch

Naast het examen Spaans, waren er vandaag ook twee andere talen aan de beurt op havo en vwo. Twaalf havisten en dertig vwo-scholieren gingen aan de slag met Turks. Arabisch werd gemaakt door zeven vwo'ers en dertig havo-leerlingen.

Bij het LAKS zijn over havo en vwo Turks en Arabisch tot nu toe slechts twee klachten binnengekomen. "Bij die klachten zat verder geen toelichting", vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman.

Over het examen Spaans werd een stuk meer geklaagd. Annelotte: "We hebben één uur na het examen bijna 200 klachten binnen. Veruit het grootste deel gaat over de lengte van de toets."

Wanneer ben ik geslaagd? | Reacties op examens
Een kijkje achter de schermen bij NUeindexamens

Alles over de eindexamens l Roosters en antwoorden