Een aantal scholen is maandagochtend de mist in gegaan met het vwo-examen muziek.

Tijdens deze toets horen scholieren een eigen computer met cd te krijgen, maar op een paar scholen werden de geluidsfragmenten klassikaal afgespeeld.

''Ik vond het best vervelend dat de docent bepaalde wanneer we naar een muziekfragment gingen luisteren'', vertelt een leerling, nadat zij maandagmorgen het vwo-examen muziek had gemaakt. Dit mag niet, laat het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) weten.

Tempo

''Op sommige scholen worden de geluidsfragmenten die bij het examen horen klassikaal afgespeeld'', vertelt Annelotte Lutterman van de examenklachtenlijn. ''Die scholieren moesten het examen dus maken op het tempo van de docent en de klas. We hebben er vanmorgen al een aantal klachten over gehad.'' Ook vrijdag na het havo-examen muziek ontving het LAKS al soortgelijke klachten.

Volgens Lutterman is dit een flinke blunder. Iedereen hoort namelijk een eigen cd en computer te hebben. Toch denkt de klachtencoördinator dat scholen dit niet expres hebben gedaan. "Waarschijnlijk is het onwetendheid geweest."

De scholieren bij wie de fragmenten klassikaal zijn afgespeeld hebben recht op een extra herkansing in het derde tijdvak, laat het LAKS weten.

Wanneer ben ik geslaagd? | Reacties op examens
Een kijkje achter de schermen bij NUeindexamens

Alles over de eindexamens l Roosters en antwoorden