Niet alleen examenkandidaten bellen het LAKS met klachten. Ook hun ouders weten de Examenklachtenlijn te vinden. Een groot deel van hen klaagt over de digitale examens op het vmbo.

Die zouden volgens de ouders niet betrouwbaar zijn, zo meldt dagblad Metro.

Vmbo-scholen kunnen zelf plannen wanneer tussen 31 maart en 18 juni de digitale examens worden gemaakt. Daarvoor zijn voor elk vak wel verschillende versies nodig. De klagende ouders menen stuk voor stuk dat hun kind een veel moeilijker examen voor zijn neus krijgt dan de rest van de klas.

"De ouders vinden het vooral verwarrend", vertelt Annelotte Lutterman van het LAKS. "Zij hebben vroeger zelf nog examen gemaakt met pen en papier en verwachten dat alles hetzelfde is als toen. Nu horen ze dat hun kind het examen op de computer maakt. Een schok voor de ouders, want die zijn soms sceptisch over alles wat digitaal is."

Vraagbaak

De scholierenvakbond stelt de ouders gerust door uit te leggen hoe digitale examens in zijn werk gaan, en hun vragen te beantwoorden. "In plaats van een klachtenlijn, zijn we in dit geval een vraagbaak", zegt Lutterman.

Toetsenmaker Cito laat aan NU.nl en Scholieren.com weten achter de kwaliteit te staan van alle examens die ze maken. Deze organisatie gaat echter alleen over de opgaven zelf. De vorm van het examen, de hoeveelheid versies en de normering, wordt bepaald door het College voor Examens (CvE).

"Elke versie van een digitaal examen krijgt een eigen normering. Dat zorgt ervoor dat de moeilijkheidsgraad hetzelfde blijft, welke versie je ook maakt", vertelt voorlichter Mirjam Kapelle van het CvE. "Het wantrouwen van de ouders is dan ook volkomen ongegrond."

Filmpjes

Op de praktijkgerichte leerwegen van het vmbo, bb en kb, zijn de meeste examens digitaal. Naast de flexibele afnamedata heeft deze methode ook andere voordelen. Zo kunnen bij vragen kleurenfoto's, filmpjes en geluid gebruikt worden. Ook zijn de toetsen makkelijker aan te passen voor bijvoorbeeld mensen met dyslexie.

Bij de andere niveaus wordt de computer alleen aangezet bij de kunstvakken voor de bronnen. De rest van het examen is net zoals de andere vakken schriftelijk. Dat blijft de komende jaren ook zo.

"Er zijn geen plannen om op havo en vwo digitale examens in te voeren, omdat de meerwaarde daarvoor nu nog ontbreekt", aldus Kapelle.

Wanneer ben ik geslaagd? | Reacties op examens
Een kijkje achter de schermen bij NUeindexamens

Alles over de eindexamens l Roosters en antwoorden