Zes havisten en elf vwo'ers verdiepten zich maandagmiddag in de Russische taal tijdens hun eindexamen.

Gymnasiast Angela Medendorp was voor het examen best zenuwachtig. "Ik doe pas sinds drieëneenhalf jaar Russisch", zegt ze. "Ik ben sterk in talen en na wat kennismakingslessen heb ik het toen gekozen als examenvak." 

In het examen zat een voor Angela lastige tekst over een Russische provincie. "Daar kon ik vrij weinig mee. Verder ging het eigenlijk wel goed en was ik een kwartier voor de eindtijd klaar."

Malevich

"Ik heb het havo- en vwo-examen bekeken en ik vond het een leuk examen", vertelt docent Jeanette Bron. "De teksten gaven een mooi kijkje in de Russische cultuur. Er was een prima afwisseling van lichte en zware onderwerpen."

Zo kwam er in een van de examens een grappige tekst voor over een man uit Sint-Petersburg. "Als hij blut was, sprong hij de rivier in voor geld, waarmee hij bier kon kopen. Ook was er een mooi artikel over het tragische leven van de beroemde kunstenaar Malevich", aldus Bron.

Volgens de docent was het examen prima van niveau. "Toch is het voor mij als leraar altijd anders dan voor de leerlingen natuurlijk. Zij reageerden wisselend en vonden de eerste tekst vrij lastig."

Russische cultuur

Redenen om Russisch te kiezen als examenvak zijn er genoeg volgens de lerares. "Juist nu is kennis van het Russisch heel nuttig. De taal is de sleutel tot het begrijpen van de Russische cultuur", legt Bron uit.

Ook scholier Angela raadt iedereen aan de taal te leren. "Het is een hele goede kennismaking met de cultuur. Verder heb ik dankzij dit schoolvak meegedaan aan de Olympiade Russisch in Moskou."

Weinig klachten

Het LAKS heeft van de havisten geen klachten ontvangen over het examen. Wel klaagden twee vwo'ers bij de Examenklachtenlijn. "Een klacht ging over dat het examen te moeilijk was, de andere klacht was apart", vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman. "De tweede klacht ging namelijk over een docent die volgens de leerling niet aardig was.

Wanneer ben ik geslaagd? | Reacties op examens
Een kijkje achter de schermen bij NUeindexamens

Alles over de eindexamens l Roosters en antwoorden