Deskundigen waarschuwen scholieren voor gebruik Ritalin
De bijwerkingen kunnen je lichaam flink ontregelen, laten verschillende onderzoekers weten.
Eerder deze week meldde Het Parool dat het gebruik van Ritalin onder eindexamenkandidaten "heel normaal" zou zijn. Scholieren komen aan het medicijn via klasgenoten of vrienden met de concentratiestoornissen ADHD of ADD.
Een zorgelijke trend, vindt onderzoeker en apotheker Adrianne Faber, expert op het gebied van Ritalin. "Je weet als scholier niet wat het middel met jou doet," legt ze uit.
"Je laat je lichaam hard werken als je Ritalin in hoge dosering slikt. Je hartslag gaat omhoog en er kunnen bijwerkingen optreden, zoals een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, slaapproblemen en hartkloppingen."
Drugswet
Bovendien is het oneigenlijk gebruik van Ritalin strafbaar, vertelt Faber. Het medicijn valt in Nederland onder de Opiumwet. "In hoge dosering en bij regelmatig gebruik, kan het middel verslavend werken."
Volgens deskundige Lizanne Schweren, die onderzoek doet naar de lange-termijn effecten van Ritalin, is er nog weinig bekend over de effecten van het medicijn op jongeren zonder ADHD. De effecten ervan op volwassenen zonder concentratiestoornis zijn wel bekend.
"Volwassenen presteren inderdaad beter op cognitieve testjes, waarbij ze dingen moeten onthouden of bijvoorbeeld hoofd- van bijzaken moeten scheiden", aldus de onderzoekster.
Slimmer
Ook hoogleraar Leon Kenemans, gespecialiseerd in biopsychologie en humane psychofarmacologie, erkent de positieve effecten van Ritalin. "Gemiddeld maakt het mensen slimmer. Je concentratie verbetert erdoor, al werkt het niet voor iedereen even goed."
Toch raden de deskundigen scholieren af om naar het middel te grijpen tijdens de examens. Schweren: "Ritalin moet gebruikt worden onder toeziend oog van een arts. Patiënten met een concentratiestoornis dienen het gebruik van het medicijn langzaam op te bouwen."