Alle 37.571 vwo-scholieren zijn de examenperiode gestart met het gevreesde vak Nederlands.

De Examenklachtenlijn van het LAKS had een kwartier na afloop al driehonderd klachten binnen.

Veel leerlingen vonden de tekst over het verdwijnen van de culturele elite in Nederland erg ingewikkeld. "Ik moest het drie keer lezen voordat ik het snapte", vertelt scholier Tim Martens. "Ook waren er meer open vragen dan in de oefenexamens." 

Rinke Ploeger is positiever over het tekstverklaren: "Het was pittig, maar er viel wel doorheen te komen."

De samenvattingsopdracht viel in tegenstelling tot het tekstverklaren mee, volgens Van-Nhi Nguyen: "Je kreeg maar 160 woorden, maar de punten die erin moesten waren vrij makkelijk te vinden."

Ook bij scholier Pim Ten Thije ging de samenvatting na wat opstartproblemen goed. "Het is wel zoals altijd bij Nederlands moeilijk te zeggen of het heel goed ging, of juist heel slecht. Het was voor mijn gevoel lastig. Veel klasgenoten dachten er hetzelfde over."

Verrassend

Docent Nederlands Ric Leijh vond het examen verrassend: "Het is duidelijk anders dan vorig jaar. De samenvatting is minder punten waard en de vraagstelling is anders. De opzet lijkt op hoe het examen er vanaf volgend jaar uitziet: dan verdwijnt de samenvatting en gaan de vragen meer over de argumentatie."

De eerste tekst was volgens Leijh vrij moeilijk. "Het artikel uit De Groene Amsterdammer leek over media te gaan, een onderwerp dat scholieren goed ligt. Het bleek uiteindelijk over de elite te gaan en dat hebben een paar leerlingen niet door gehad."

Volgens de leraar was het examen goed te doen, maar hij denkt dat er wel weer veel over geklaagd zal worden. "Het is het eerste examen. Dan regent het altijd klachten, ongeacht de moeilijkheid van de vragen."

Klachtenregen

Rond 18.00 waren er al ongeveer 2.600 klachten binnengekomen, vertelt Annelotte Lutterman van het LAKS. "Veel leerlingen vonden de eerste tekst erg ingewikkeld. Ook waren er veel klachten over de vele open vragen. Scholieren waren daar veel tijd aan kwijt."

De struikelvraag van het examen was opgave 19. Daarbij moest aan de hand van een tekstfragment het verschil worden benoemd tussen de 'echte' elite en BN'ers als Jokertje en Barbie.

De klachtenteller gaat volgens het LAKS vanavond nog flink omhoog: "We zien nu veel bezoekers online op Examenklacht.nl en we verwachten dat die er bijna allemaal zijn om te klagen over Nederlands." 

Waar kan ik klagen? | Examentips

Alles over de eindexamens l Roosters en antwoorden