Het LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren) heeft daarom een meldpunt geopend voor scholieren die worden geweigerd bij de eindexamens. 

Leerlingen met een slechte cijferlijst, mogen van hun school soms geen examens doen. Het is echter wettelijk verboden om leerlingen vanwege hun resultaten uit te sluiten.

Uit angst voor een laag slagingspercentage, kiezen sommige scholen ervoor om leerlingen uit te sluiten die door hun lage cijfers nooit kunnen slagen. "Het LAKS kreeg dit jaar al een aantal klachten binnen van scholieren die hiermee te maken hebben", vertelt voorzitter Remco Barendregt woensdag aan Scholieren.com.

"Met dit meldpunt hopen we in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Ook willen we er een signaal mee afgeven; dit kan namelijk echt niet."

Het verbod op het uitsluiten van leerlingen vanwege cijfers is er niet voor niets. Zelfs als je geen kans van slagen hebt, is het namelijk nuttig om toch examen te doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om cijferlijsten van verschillende jaren te combineren. De paar goede cijfers die leerlingen dit jaar dan halen, blijven zo behouden.

Inspecties

Twee jaar geleden kwam het ook al eens voor dat scholieren vanwege hun slechte cijfers geen examens mochten doen. De minister van Onderwijs heeft toen extra inspecties ingesteld. "Helaas was dat niet genoeg om dit probleem te stoppen. Daarom is deze wake-up call hard nodig", aldus Barendregt.

"Als je alle toetsen in het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) hebt gemaakt, niet extreem veel hebt gespijbeld, of andere ongeoorloofde dingen hebt gedaan, mag je gewoon net als iedereen in de klas examens doen", aldus de voorzitter van de scholierenkoepel. "Als dat niet het geval is, klopt er iets niet. Het is dan goed om contact op te nemen met het LAKS."