Opnieuw heeft de politie Rotterdam een grote groep, dit keer 58, scholieren gehoord die mogelijk gebruik hebben gemaakt van gestolen examens. 

Dat gebeurde afgelopen week. Zij worden verdacht van heling. Eerder meldde het Openbaar Ministerie al 42 namen van jongeren bij de inspectie.

In totaal waren zeventig jongeren van verschillende scholen in Nederland opgeroepen. Degenen die niet kwamen opdagen, worden later gehoord. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vrijdag bekend.

"De verhoren vonden plaats op een daarvoor speciaal ingerichte locatie", aldus het OM. De namen van deze eindexamenleerlingen zijn gekomen uit het onderzoek naar de verspreiding van de examens, dat nog in volle gang is.

Justitie verwacht snel nieuwe namen van eindexamenkandidaten die gebruik hebben gemaakt van gestolen examens door te kunnen geven aan de onderwijsinspectie. 

Ibn Ghaldoun

De zaak kwam aan het rollen toen in mei van dit jaar het vwo-examen Frans via het internet uitlekte. Later bleek dat dat was gestolen op het Ibn Ghaldoun-college in Rotterdam.

Uiteindelijk bleken er 27 vwo-, havo- en vmbo-examens te zijn gestolen. Voor die diefstal werden 11 jongeren aangehouden. Het onderzoek naar de diefstal is inmiddels wel afgerond.

Regiezitting

Vorige week maakte het OM bekend dat het 42 namen van leerlingen aan de Onderwijsinspectie heeft doorgegeven. Zij worden ervan verdacht de diefstal te hebben gepleegd of de examens te hebben gebruikt. ''Naar alle waarschijnlijkheid worden op korte termijn opnieuw namen aan de Onderwijsinspectie verstrekt'', aldus het OM.

In het najaar volgt bij de rechtbank een eerste zogenoemde regiezitting om te bekijken of er mogelijk nog nader onderzoek moet worden gedaan. Inhoudelijk wordt de strafzaak mogelijk in het eerste kwartaal van 2014 behandeld.