Het Openbaar Ministerie (OM) is enkele tientallen leerlingen op het spoor die mogelijk fraude hebben gepleegd met eindexamens.

Dat meldde het OM donderdag.

Het gaat om leerlingen zowel in Rotterdam als daarbuiten. Een deel van hen kwam door 'wonderlijke resultaten' in de cijferlijsten naar voren in onderzoeken van middelbare scholen zelf.

Het politieteam stuitte daarnaast op jongeren die mogelijk gebruik hebben gemaakt van een gestolen examen.

De jongeren die in het onderzoek naar voren zijn gekomen, zullen binnenkort door de politie worden benaderd voor verhoor.

Diploma kwijt

Leerlingen kon zich tot 2 weken geleden vrijwillig melden bij de Onderwijsinspectie. De 26 leerlingen die dit deden, worden op korte termijn verhoord. Wie zich niet gemeld heeft maar wel examens vooraf heeft gezien, kan zijn of haar diploma kwijtraken.

Eind mei werd een onderzoek gestart naar de diefstal van in totaal 27 examens nadat via internet het vwo-examen Frans was uitgelekt. De examens zijn allemaal gestolen uit de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

In het onderzoek naar de gestolen examens zijn in totaal zeven mensen aangehouden. Daarvan blijven een meisje van 19 en twee jongens van 18 en 19 uit Rotterdam en Maassluis nog voorlopige hechtenis. Eerder donderdag werd bekend dat vier jongens van 18 en 19 jaar uit Rotterdam, Delft en Den Haag dit weekend worden vrijgelaten.

Chronologie eindexamenfraude

Alles over de eindexamens in ons dossier