De eindexamens die zijn gestolen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn aanvankelijk verspeid onder 'vrienden, familieleden en kennissen' van de daders. Via die weg zijn de examens in andere plaatsen terechtgekomen.

Dat zegt Wim Littooij, voorzitter van de verenigde schoolbesturen van Rotterdam, vrijdagochtend in het AD op basis van informatie van de Onderwijsinspectie en het Openbaar Ministerie (OM).

Zowel de Onderwijsinspectie als het Openbaar Ministerie kunnen het nieuws desgevraagd niet bevestigen. De Onderwijsinspectie verwijst naar het onderzoek van het OM, en een woordvoerder van het OM verklaart dat het onderzoek nog steeds in volle gang is, en dat er geen uitspraken over conclusies kunnen worden gedaan.

Justitie wil voorlopig niet meer kwijt dan dat de examens ook 'buiten Rotterdam' terecht zijn gekomen. Wel bevestigt een woordvoerster dat onderzoek wordt gedaan op scholen in Brabant.

Voorbereid

Volgens De Telegraaf hebben de dieven hun daad maanden van tevoren tot in de puntjes voorbereid. Zo zijn ze vermoedelijk meerdere keren in de kluis geweest waar de examens lagen opgeslagen. Dat schrijft de krant vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek.

De verdachten zouden de examens mee naar huis hebben genomen, ze daarna een voor een gefotografeerd hebben en daarna de opengemaakte pakketjes weer voorzichtig hebben geseald. Zo was er voor de leiding van Ibn Ghaldoun op het eerste oog niets te zien. Na het fotograferen zijn de examens terug in de kluis gelegd.

Justitie wil in de krant ook niet reageren op details over de roof. Voor de diefstal zitten drie verdachten vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. De dieven riskeren een celstraf van vier tot zes jaar voor heling en oplichting, aldus een woordvoerder in de krant.

Uitgesteld

Donderdag werd bekend gemaakt dat de diploma-uitreikingen in Rotterdam allemaal worden uitgesteld tot na eind juni. Zo lang het onderzoek naar de examenfraude loopt, worden er geen eindexamendiploma's uitgereikt om te voorkomen dat scholieren een diploma krijgen terwijl ze daar eigenlijk geen recht op hebben. De maatregel treft 6000 leerlingen van 14 scholen.

Chronologie eindexamenfraude

Alles over de eindexamens in ons dossier