
Chronologie: Examenfraude op Ibn Ghaldoun in Rotterdam
13 februari: De meerderjarige betrokkenen bij de examenroof op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam zijn veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen tot 170 uur.
29 januari: Het Openbaar Ministerie (OM) eist deels voorwaardelijke celstraffen tot negentig dagen en werkstraffen tegen de verdachten, met aftrek van voorarrest.
28 januari: Een pakketje gestolen examens van het Ibn Ghaldoun was rond de 200 euro waard. Dat maakte verdachte Annas B. bekend toen hij door de rechter werd ondervraagd over zijn rol in de examenfraudezaak.
Uiteindelijk zei Annas geen geld voor de examens te hebben ontvangen, twee andere scholieren zouden dat geld wel hebben gekregen. Hoeveel examens er zijn verkocht, werd tijdens de zitting niet duidelijk. Het luik op het schooldak waardoor de scholieren de eindexamens hebben weten te bemachtigen, bleek niet te zijn afgesloten.
27 januari: De Onderwijsinspectie heeft voormalig directeur Bart Renders van het Ibn Ghaldoun onder druk gezet om de leerlingen die betrokken waren bij de examenfraude geen diploma uit te reiken. Of dat juridisch allemaal wel kon, zou voor latere zorg zijn. Dat verzoek van de inspectie kwam tijdens het strafrechtelijk onderzoek.
25 januari: De examendiefstal op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam lijkt het gevolg van een lange reeks misstanden. Leraren van de school werden weggepest, er werd fraude gepleegd met proefwerken en leerlingen wilden geen Nederlands volgen 'omdat zij het vak niet nodig hebben'. Dat blijkt uit het strafdossier.
22 januari: Het College voor Examens (CvE) eist een schadevergoeding van degenen die schuldig worden bevonden aan de examendiefstal in de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Het zou naar schatting gaan om een schadepost van minimaal 100.000 euro. Dat kost het maken, produceren en distribueren van één examen.
13 december: De Rotterdamse politie heeft een 18-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het hacken van duizenden computers. Ook zou hij eind mei het vwo-eindexamen Frans op internet hebben gepubliceerd, dat leidde tot een onderzoek op Ibn Ghaldoun.
5 december: De Inspectie van het Onderwijs heeft juist goed werk gedaan bij Ibn Ghaldoun. Bij het onderzoek werd geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van toezicht en daarmee is mogelijk een nieuwe standaard voor het toezicht op scholen ingesteld, concludeert de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in een onderzoek. Op de rol van de inspectie werd eerder kritiek geuit.
8 november: De opvolger van het inmiddels gesloten Ibn Ghaldoun, De Opperd, moet vier van de vijf leerlingen die zich bij de rechter verzetten tegen de weigering op die school te worden toegelaten, toch aannemen. Alleen het 16-jarige meisje Saliha die medeverdachte is in de examenfraudezaak hoeft niet te worden toegelaten.
10 oktober: Ibn Ghaldoun is failliet verklaard. De rechtbank in Rotterdam heeft het faillissement dinsdag uitgesproken. De ruim zeshonderd leerlingen van de school kunnen voorlopig terecht bij de christelijke scholengemeenschap Melanchthon.
11 september: Ibn Ghaldoun heeft alle docenten laten weten dat ze per 1 november zijn ontslagen.
22 augustus: Zeker 42 scholieren worden vervolgd voor het stelen van eindexamens of betrokkenheid daarbij op de Ibn Ghaldounschool, of het verspreiden daarvan. Dat maakt het OM bekend.
17 juni: PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema vindt de frauderegeling van staatssecretaris Dekker oneerlijk tegenover andere examenkandidaten. Volgens Beertema moeten de leerlingen die gezakt zijn voor hun eindexamen op het Ibn Ghaldoun geen nieuwe kans krijgen. ''Zij hebben overduidelijk niet gefraudeerd. En toch krijgen zij nu de kans op een nieuw examen en nog een herexamen", stelt Beertema maandag.
De politie houdt nog drie personen aan die te maken zouden hebben met de diefstal. Het gaat om drie mannen van 18 jaar uit Rotterdam, Delft en Den Haag. Het aantal gestolen examens is inmiddels opgelopen naar 27.
De leerlingen van het Ibn Ghaldoun beginnen maandag opnieuw aan hun eindexamen. In de ochtend buigen 19 vmbo-leerlingen zich over hun examen, in de middag zijn 32 vmbo-leerlingen aan de beurt. Om welke examens het zou gaan wil rector Bart Renders niet zeggen om zo alle mogelijk manieren van fraude tegen te gaan.
15 juni: De Onderwijsinspectie en de VO-raad kondigen aan dat er een inspectie gaat komen naar de veiligheid van de schoolkluizen waar de examens in bewaard worden. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd.
14 juni: De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) maakt namens de Rotterdamse schoolbesturen bekend dat alle diplomauitreikingen in Rotterdam uitgesteld worden tot na eind juni. Zolang het onderzoek loopt worden er geen diploma's uitgereikt. Op deze manier moet voorkomen worden dat mensen een diploma krijgen waar ze geen recht op hebben.
13 juni: De scholieren van Ibn Ghaldoun moeten de examens volgende week en waarschijnlijk ook in augustus opnieuw maken.
12 juni: 24 examens blijken te zijn gestolen uit de Rotterdamse school. De examens zijn ook door leerlingen buiten Ibn Ghaldoun ingezien. Toch blijven de examens voor iedereen buiten de Rotterdamse school geldig.
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) komt met een inkeerregeling waarmee hij leerlingen die de examens hebben ingezien, oproept zich voor het weekeinde te melden. Alleen dan mogen ze hun examen herkansen. De vader van een van de verdachten, is leraar natuurkunde op het Ibn Ghaldhoun. Hij wordt op non-actief gezet.
11 juni: Niet alleen het vwo-examen Frans, maar nog eens 13 examens van zowel het vmbo, als de havo en het vwo, blijken uit de kluiskamer van de Rotterdamse school gestolen. De Inspectie verklaart al deze examens voor de school ongeldig.
Hoe het met de andere scholen zit, wordt niet bekendgemaakt. Vmbo-leerlingen in heel Nederland met economie in hun pakket - een van de gestolen examens - krijgen niet op woensdag maar pas op donderdag te horen of ze geslaagd zijn.
9 juni: Een 19-jarige vwo-scholier uit Rotterdam en een 18-jarige havo-scholiere uit Maassluis worden opgepakt. Zij worden ervan verdacht te hebben ingebroken en eindexamens te hebben gestolen, gefotografeerd en doorverkocht. Een dag later wordt nog een 18-jarige Rotterdammer opgepakt.
30 mei: Ruim 17.000 vwo-leerlingen maken eindelijk het eindexamen Frans. Het examen is gestolen uit de Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. De 22-jarige klokkenluider uit Rotterdam wordt aangehouden, maar komt de volgende dag weer op vrije voeten.
29 mei: Het vwo-examen Frans wordt een dag uitgesteld. Het College voor Examens (CvE) doet aangifte van diefstal. Het is de eerste keer ooit dat een examen 24 uur later wordt gehouden. Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wordt platgebeld door scholieren die na hun laatste examendag een vakantie hebben geboekt, maar door het uitstelde examen in de knel komen.
28 mei: Het vwo-eindexamen Frans staat op internet. Bij het pdf-bestand zit een brief waarin iemand de noodklok luidt over nog meer vwo-examens die gestolen zijn. Het blijft echter lange tijd onduidelijk of het om het originele examen gaat en of de 16.700 vwo'ers die de volgende dag Frans hebben, het examen kunnen maken.