De Inspectie van het Onderwijs vindt het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de toekomst van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. 

Dat zei hoofdinspecteur Rick van der Steur in het Radio 1 Journaal. Dat meldt de NOS donderdagochtend.

Van der Steur benadrukte dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie eerst moet worden afgewacht voordat er gesproken kan worden over de toekomst van de islamitsche middelbare school. 

Woensdagavond maakten staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en de Onderwijsinspectie bekend dat de examens van vwo'ers, havisten en vmbo'ers buiten de Rotterdamse school geldig worden verklaard.

24 examens

Ook werd duidelijk dat de omvang van de fraude met de examens nog groter is dan eerder bekend werd gemaakt. Zo zijn er niet 15, zoals dinsdag bekend werd, maar 24 examens gestolen. 23 examens zijn op Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard en moeten dus allemaal opnieuw afgenomen worden.

Het OM meldde woensdagavond dat de gestolen examens waarschijnlijk ook buiten Ibn Ghaldoun zijn verspreid, zowel binnen als buiten Rotterdam. Volgens de hoofdinspecteur staat dit inmiddels ook vast. 

Analyse

Om de waarde van diploma’s boven elke verdenking verheven te laten zijn, zal de inspectie de resultaten van alle eindexamens aan een nadere analyse onderwerpen.

Staatssecretaris Dekker sluit niet uit dat op individuele basis scholieren op andere scholen zullen worden gestraft, als blijkt dat zij voorkennis van de examens hebben gehad.

De inspectie heeft schooldirecteuren opgeroepen extra alert te zijn op onregelmatigheden.

Melden

Ook riep Dekker scholieren die medeplichtig zijn of voorkennis hebben gehad op zich voor vrijdag 18.00 uur te melden bij hun schooldirecteur.

Bij deze scholieren zal het examen ongeldig worden verklaard. Zij lopen het risico strafrechtelijk te worden vervolgd. Wel mogen ze het examen opnieuw doen. Wie zich na deze deadline meldt zal het hele schooljaar opnieuw moeten doen.

In totaal zijn er vier verdachten in het onderzoek naar de diefstal.

Inkeerregeling

Als een leerling vooraf examens heeft ingezien en zich meldt bij de politie wordt die in principe niet direct achter slot en grendel gezet. "Maar diegene wordt wel gehoord als verdachte'', licht een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam donderdag toe.

Leerlingen cq verdachten die zich voor het weekend melden voor de zogeheten inkeerregeling waar staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs mee is gekomen, kunnen de examens overdoen. Wie na het weekend spijt krijgt, moet het hele examenjaar overdoen.

Overigens geldt die regeling niet voor de eindexamenleerlingen van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Daar zijn 23 van de 24 gestolen examens ongeldig verklaard en die moeten sowieso opnieuw gemaakt worden.

Verhoor

Wat de politie doet als een scholier zich meldt die zich heeft schuldig gemaakt aan heling, is afhankelijk van allerlei omstandigheden. "Als het alleen gaat om heling van examens mag de verdachte in principe na verhoor weer naar huis'', zegt de woordvoerster van het OM.

Het wordt anders als de persoon meer strafbare feiten aangeeft of als diegene al een strafblad heeft. Dan wordt bekeken of de verdachte toch even moet worden vastgehouden.

Na verhoor beslist uiteindelijk de officier van justitie bij het OM welke straf het bij de rechter gaat eisen. De rechter bepaalt uiteindelijk of die straf ook daadwerkelijk wordt opgelegd. Wat de gemiddelde straf is voor dit soort zaken, kon een woordvoerster van de rechtbank donderdag niet precies zeggen.

'Gekke dingen'

Examenleerlingen die hun examen vooraf hebben ingezien maar nooit eerder 'gekke dingen' hebben gedaan, hoeven waarschijnlijk niet bang te zijn voor straf. Vermoedelijk blijft het bij een goed gesprek of een heel lichte straf als ze zich nu vrijwillig aangeven. Dat zei hoofdinspecteur Van der Steur.

Een woordvoerder van het OM bevestigt dat leerlingen zonder strafblad of kwaad in de zin er zo vanaf kunnen komen. "Maar het ligt er maar net aan. We zullen bij iedereen de persoonlijke omstandigheden onder de loep nemen", aldus de zegsvrouw. Het gaat behalve het strafblad ook om onder meer de leeftijd en bijvoorbeeld het aantal examens dat ze hebben ingezien. 

Volgens Steur gaat het vooral om de scholieren die de examens min of meer 'per ongeluk' onder ogen hebben gezien. "Niet iedereen denkt na als ze zo'n mailtje krijgen. Die leerlingen willen we nu tot inkeer brengen", zei hij. 

Staatssecretaris Dekker kon donderdag nog niet zeggen hoeveel leerlingen zich tot nog toe voor de zogeheten inkeerregeling hebben gemeld. Hij hoopt daar vrijdagavond meer helderheid over te hebben.

Augustus

De leerlingen van de Rotterdamse school moeten waarschijnlijk hun examens grotendeels in augustus maken. Vanaf komende week is de herkansingsperiode, die voor leerlingen van Ibn Ghaldoun als eerste poging geldt voor de ongeldige examens.

Voor leerlingen die veel vakken opnieuw moeten doen, is die periode echter te kort. Zij moeten vanaf 12 augustus, het derde tijdvak voor de examens, opnieuw aan de bak. Dat heeft het College voor Examens (CvE) donderdag laten weten.

Vanaf maandag begint het tweede tijdvak. Dit is de officiële herkansingsperiode, over het algemeen doen leerlingen dan een of twee vakken opnieuw om alsnog te slagen. Veel herkansingen zijn op hetzelfde moment, zoals bijvoorbeeld voor het vwo Nederlands en aardrijkskunde, beide dinsdag om half twee.

Met de uitzonderlijke situatie dit jaar, 24 gestolen examens op de islamitische school Ibn Ghaldoun, is er in het tweede tijdvak voor veel leerlingen niet voldoende ruimte om alles te maken.

Op het vmbo zijn twee examens gestolen, Engels en economie, deze moeten op de Rotterdamse school maandag en dinsdag opnieuw gemaakt worden. Op de havo zijn maar liefst tien examens ontvreemd en op het vwo zelfs twaalf.

Uitslag

Alle leerlingen buiten Ibn Ghaldoun krijgen donderdag hun examenuitslag. Dat zou eigenlijk woensdag gebeuren. 

Een dag later dan gepland, maar donderdagochtend heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ook de vlag uitgehangen met geslaagde leerlingen van Haagse middelbare scholen. 

"Het is na al die commotie goed om er ook bij stil te staan dat er veel leerlingen zijn geslaagd die keihard hun best hebben gedaan om op een nette manier hun examen te halen'', zei Dekker, die samen met de leerlingen van het Aloysius College, Heldring VMBO en de Vrije School hun schooltassen in de vlaggenmasten hing.

De drie aanwezige Haagse scholen stelden nog geen signalen te hebben dat het bij hen fout is gegaan. "Ik heb vanmorgen meteen alle cijfers bekeken en geen afwijkingen gevonden'', aldus rector Henk Kempink van het Aloysius College.

De 24 gestolen examens: Vmbo: economie en Engels. Havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, Nederlands, economie, natuurkunde en wiskunde A. Vwo: Nederlands, Engels, wiskunde B, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, management en organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde A, Frans en Arabisch.

Chronologie eindexamenfraude

Alles over de eindexamens in ons dossier