Sectororganisatie VO-raad vindt de onduidelijkheid rond de eindexamen-leerlingen te lang duren. VO-raad spreekt van ''onbegrip, frustratie en ergernis" over de gang van zaken rondom de examens. 

Vmbo-leerlingen met economie in hun pakket horen pas woensdag in de loop van de dag of dat examen geldig is, en daarna of ze geslaagd zijn.

Havo- en vwo-leerlingen zouden donderdag pas de uitslag krijgen, maar de Onderwijsinspectie laat pas woensdag eind van de middag weten of de 15 vakken waarvan examens gestolen zijn, geldig verklaard worden.

''Je moet er toch niet aan denken dat al die vakken landelijk opnieuw gemaakt moeten worden", verzucht een woordvoerder van de VO-raad.

Nihil

De Onderwijsinspectie liet dinsdag al weten dat die kans nihil is, maar houdt nog wel een slag om de arm. ''Uiteraard, het onderzoek moet zorgvuldig gebeuren, maar wij vinden dat de spanning veel te lang duurt’’, aldus de woordvoerder van de VO-raad.

Hoewel er stemmen opgaan om de veiligheidseisen rondom de examens aan te scherpen, ziet de VO-raad daar niks in. ''Die zijn al heel strikt en omgeven met heel veel protocollen. Incidenten hou je niet tegen. Wat er op die Rotterdamse school gebeurde, is totaal niet representatief.''

De eindexamens worden 'gesealed' in plastic bij de scholen afgeleverd, zo strak ingepakt dat het bijna onmogelijk is om er ongezien een blaadje tussenuit te halen, stelt een docent. Het plastic mag volgens de protocollen pas worden opengemaakt op het moment dat het examen begint. Daar moeten altijd twee surveillanten op toezien.

Overzicht: Woensdag duidelijkheid voor meeste leerlingen

Alles over de eindexamens in ons dossier