De politie van Rotterdam heeft maandagmiddag een 18-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de diefstal van examens op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.

De jongen deed onlangs eindexamen havo. De politie was bij hem terechtgekomen door aangetroffen sporen.

Afgelopen weekeinde werden ook al twee leerlingen opgepakt die ervan worden verdacht in mei uit de school examens voor vwo, havo en vmbo te hebben gestolen. De twee, een meisje en jongen van 18 en 19 jaar komen uit Rotterdam en Maassluis.

Afgelopen vrijdag gaf het merendeel van de eindexamenleerlingen en een aantal medewerkers van de Rotterdamse scholengemeenschap hun vingerafdrukken af. Onder hen was de maandag aangehouden verdachte die kon worden aangehouden door herleidbare sporen.

De vingerafdrukken werden afgestaan, omdat er een aantal eindexamens gestolen waren uit de kluis van de scholengemeenschap. De eindexamenleerlingen hebben ook een vragenlijst ingevuld.

Frans

Eind mei werd al duidelijk dat het vwo-examen Frans gestolen was, zondag bleek dat er ook havo- en vmbo-examens zijn ontvreemd.

Het is nog altijd onduidelijk welke examens dat zijn. Rector Bart Reinders zei maandag in een persconferentie nog geen idee te hebben welke eindexamenleerlingen verdacht zijn in de zaak.

Medewerkers van de scholengemeenschap hebben niets gezien of gemerkt van de diefstal toen zij de examens in de kluis legden en eruit haalden, aldus Renders.

De politie onderzoekt zowel de diefstal als de eventuele verspreiding van de examens. Vanwege het onderzoek kan het OM nog niet zeggen in welke vakken examens zijn gepikt.

Bekijk hier een reactie van de rector van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun:

Uitslag

De 18- en 19-jarige arrestanten worden volgens het Openbaar Ministerie dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor diefstal. Dat betekent echter niet dat het tweetal niet meer verdacht wordt van verspreiding en/of verkoop van de gestolen examens. Die verdenking geldt nog steeds, maar het onderzoek is op dat gebied nog niet zo ver.

Renders voelt zich verantwoordelijk voor de kwestie en maakte nogmaals zijn excuses, zo maakte hij maandag bekend tijdens een persconferentie die werd gegeven op de school. ''Geheimhouding is een plicht van de directeur en dat is niet gelukt.''

Renders had geen verklaring voor het feit dat er geen nieuw slot op de kluis is gezet, nadat in 2010 een sleutel was kwijtgeraakt. In de bewuste kluis lagen de gestolen examens.

De zaak kwam aan het rollen toen het vwo-examen Frans via internet werd verspreid. Al vrij snel werd duidelijk dat het gestolen was op de Rotterdamse school. Een 22-jarige Rotterdammer werd daarvoor opgepakt, maar na enkele dagen kwam hij vrij. De man geldt nog altijd als verdachte.

Woensdag (vmbo) en donderdag (havo en vwo) krijgen alle ruim 207.000 eindexamenleerlingen in Nederland de uitslag.