Donderdagmiddag, een dag later dan gepland door het uitgelekte examen, maakten ruim 16.700 vwo-scholieren het eindexamen Frans. Deelnemers vonden het alternatieve examen moeilijker dan het uitgelekte exemplaar.

Scholiere Mariana Karomi, die woensdag al vertelde dat het erom zou gaan spannen of ze donderdag de vlucht naar haar vakantiebestemming zou halen, is desondanks tevreden over het examen.

"Woensdagavond heb ik tot middernacht woordjes uit mijn hoofd geleerd, zodat ik sneller klaar zou kunnen zijn met alle leesteksten. In totaal heb ik vanmiddag maar drie woorden opgezocht, ik was binnen twee uur klaar. De kans dat we ons vliegtuig gaan halen is daardoor veel groter geworden", vertelt ze vanuit de trein op weg naar het vliegveld.

'Geen examensfeer'

Bij kandidaat Lisa Ruigrok was de examensfeer donderdag volledig verdwenen. "We zaten niet in de sporthal, maar in een gewoon lokaal. Voorafgaand aan het examen kregen we van de surveillant een chocoladereep. Doordat iedereen chocola zat te eten, was de examensfeer helemaal weg. Heel grappig eigenlijk", vertelt Lisa.

Het examen zelf vond ze alleen wat minder grappig. "Na een uur rustig doorwerken ontdekte ik dat ik in tijdnood kwam. Uiteindelijk heb ik de helft van het examen in de laatste vijftig minuten moeten maken. Dat was stressen."

Scholier Felix Govers, die ondanks het uitgestelde examen woensdagavond al het eindgala van zijn school had, is 'best tevreden'. "Ik moet hier een goed cijfer op halen, om voor andere toetsen te compenseren. Gisteravond ben ik wel naar het gala gegaan, maar niet tot het einde gebleven."

Eindgala

Scholierenkoepel LAKS ontving talloze klachten van scholieren die boos waren omdat hun gala of schoolfeest nu ineens al vóór het laatste examen plaatsvond. De evenementen konden vaak niet meer worden verplaatst. Sommige scholieren hadden bovendien al veel geld uitgegeven aan vervoer en kledinghuur, wat niet meer te annuleren was.

Sommige vwo-kandidaten met Frans lukte het, ondanks hun goede voornemens, niet om de alcohol te laten staan. Eén van Felix' klasgenoten zei vanmiddag zelfs spijt te hebben van het feit dat hij zich woensdag niet heeft ingehouden. "Zelf heb ik het bij vijf biertjes gelaten", aldus Felix.

Swannet van den Akker, docente Frans die haar verontwaardigde leerlingen gisteren al op alle mogelijke manieren bijstond, vond het een pittig examen. "Het was duidelijk lastiger dan het uitgelekte examen. Het was heel, heel lang en doordat er een paar extreem lange teksten in zaten, is de spanningsboog van sommige leerlingen flink op de proef gesteld."

Tekst uit 2007

"Opvallend was dat de tweede tekst letterlijk uit een examen van 2007 komt, mijn leerlingen hebben die tekst dit jaar zelfs nog op een toets gekregen. Dat een tekst letterlijk wordt overgenomen, heb ik nog nooit gezien", aldus Van den Akker.

Bij het LAKS waren vóór de examensessie al 1244 klachten binnengekomen, die allemaal over het uitgelekte examen gingen. "De opmerkingen die het LAKS ná het examen kreeg, gingen vooral over de tekst die al in het examen van 2007 bleek te zitten. Verder waren er geen opmerkelijke klachten op deze laatste dag van de Eindexamenklachtenlijn", aldus een woordvoerder.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden