Het ministerie van Onderwijs weet bij welke school het eindexamen Frans is gestolen.

Zowel de directeur van de school als het College voor Examens heeft aangifte gedaan bij de politie. De schooldirecteur heeft de diefstal woensdag al bij de inspectie gemeld. Dat laat staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs donderdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie wil de naam van de school niet zeggen in belang van het onderzoek. Ook worden er in het belang van de ongestoorde afname van het uitgestelde examen, dat donderdagmiddag wordt gemaakt, geen details naar buiten gebracht. De politie onderzoekt hoe de diefstal precies is gebeurd.

Het eindexamen Frans, dat woensdag zou plaatsvinden, werd dinsdag op internet gezet door een onbekende persoon. Hoe de diefstal heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Volgens het ministerie is het onmogelijk om een dergelijk incident volledig uit te sluiten.

Overlast

Het CvE besloot dat het examen niet gemaakt kon worden en dat er een vervangend examen moest komen. Om logistieke redenen werd het eindexamen een dag verplaatst.

De staatssecretaris betreurt de gang van zaken rond het gestolen examen en de overlast die dit heeft oplevert voor de leerlingen, schrijft hij. ''Examen doen is al spannend en als zo’n examen dan gestolen wordt en daardoor verzet moet worden, levert dit extra spanning op'', aldus Dekker.

Goede orde

Tegen de 17.000 vwo'ers zijn donderdagmiddag begonnen aan het uitgestelde examen Frans. Het examen startte om 13.30 en de leerlingen hebben tot 16.00 uur de tijd. Volgens het College voor Examens (CvE) hebben alle 592 scholen het examen in goede orde ontvangen.

Het is de vraag of alle leerlingen donderdag zijn komen opdagen voor het examen. Veel scholieren hadden een vakantie geboekt en kwamen door het uitstel van het examen in de problemen. De VO-raad adviseerde leerlingen donderdagochtend hun vakantie te annuleren en het examen te maken.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden l Twitterberichten over de examens